Den Haag en Eindhoven tekenen convenant eergerelateerd geweld

21/06/2010 11:52

TransCity

Op woensdag 23 juni ondertekenen de gemeenten Den Haag en Eindhoven en lokale en landelijke zelforganisaties een convenant voor een gezamenlijke preventieve aanpak van eergerelateerd geweld. De ondertekening is een resultaat van het kaderprogramma 'Aan de goede kant van de eer', waarin deze partijen samenwerken aan de bestrijding van eergerelateerd geweld.

SAMENWERKING MET ZELFORGANISATIES

Doel van de convenanten is het gezamenlijk bevorderen van een mentaliteitsverandering en de weerbaarheid, veiligheid en bescherming van individuen. 'Aan de goede kant van de eer' is een gezamenlijk initiatief van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) en het Inspraakorgaan Turken (IOT), in nauwe samenwerking met lokale zelforganisaties, tien gemeenten, het ministerie van VROM/WWI, vrouwenopvang en Steunpunt Huiselijk Geweld.

ONDERTEKENING

Den Haag en Eindhoven zijn de eerste twee gemeenten die binnen het kader van 'Aan de goede kant van de eer' een convenant ondertekenen. Namens Eindhoven zal loco-burgemeester Mary Fiers ondertekenen, namens Den Haag wethouder Rabin Baldewsingh van Volksgezondheid.

In Eindhoven vindt de ondertekening plaats op woensdag 23 juni tussen 11.00 en 12.00 uur in de B? kamer van het stadhuis aan het Stadhuisplein 10.

In Den Haag vindt de ondertekening, eveneens op 23 juni, plaats tussen 13.30 en 15.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10.

In de loop van het jaar zullen in veel van de andere deelnemende gemeenten waar 'Aan de goede kant van de eer' wordt uitgevoerd vergelijkbare convenanten worden ondertekend. In Amsterdam is er reeds in een eerder stadium een intentieverklaring getekend.

WAT IS EERGERELATEERD GEWELD?

Eergerelateerd geweld vindt haar oorsprong in een collectieve mentaliteit die resulteert in het beperken van de mentale en fysieke vrijheid van individuen. Daders gebruiken psychisch of fysiek geweld wanneer zij van mening zijn dat hun eer, of die van de familie, door het slachtoffer is geschonden. De meest vergaande vorm van eergerelateerd geweld is eerwraak, maar ook huwelijksdwang en achterlating behoren tot deze problematiek.

De initiatiefnemers van 'Aan de goede kant van de eer' streven naar een mentaliteitsverandering, waarbij nadrukkelijk aandacht dient te zijn voor weerbaarheid, veiligheid en bescherming van individuen.





http://www.transcity.com