Gemeente Cromstrijen


Raad vergadert over kadernota 2011
(21-06-2010)

Woensdag 23 juni 2010 vergadert de gemeenteraad over de Kadernota 2011. De vergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

Meer informatie
Kadernota 2011

periode. Het is duidelijk dat het Rijk
forse bezuinigingsmaatregelen zal afkondigen. De verwachting is dat in het najaar 2010 meer bekend wordt over de omvang van de bezuinigingen, maar dat deze een aanzienlijk effect zullen hebben op de hoogte van de algemene uitkering vanaf 2012 is wel duidelijk. Dit heeft mogelijk ook impact op de ambities uit het hoofdlijnenakkoord 2010-2014 "Verantwoorde keuzes voor een vitale gemeenschap". Gezien de aangekondigde bezuinigingen van het Rijk zijn wij in deze kadernota voorzichtigheidshalve terughoudend omgegaan met (nieuwe) ambities waarvoor extra middelen zijn vereist. Dit betekent overigens niet dat onze huidige meerjarenraming geen nieuw beleid bevat. Integendeel, voor een aanzienlijk deel van de ambities uit het hoofdlijnenakkoord 2010-2014 zijn financiële middelen aanwezig. Vooruitlopend op de Rijksbezuinigingen hebben wij een inventarisatie gemaakt van mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Omdat wij nu reeds de gevolgen van de crisis ondervinden in lagere dividenduitkeringen (ca. ¤ 250.000,00) hebben wij deze ramingen in onze begroting bij moeten stellen. Dit nadeel hebben wij op kunnen vangen door een deel van de geïnventariseerde bezuinigingsmaatregelen in deze kadernota te verwerken. Deze maatregelen bestaan onder meer uit het (nog) scherper ramen van uitgaven en inkomsten en uit taakstellingen (ca. ¤ 150.000,00) en uit een besparing op de formatie (ca. ¤ 90.000,00). Verder hanteerden wij voorgaande jaren een marge in de budgetten voor de Wmo van 10% om eventuele nadelen (als gevolg van de zgn. 'open einde' regeling) op te kunnen vangen. Omdat de raad besloot een reserve Wmo van ¤ 300.000,00 te vormen ter dekking van dit risico kan deze extra marge van 10% (ca. ¤ 120.000,00) nu komen te vervallen. U vindt de financiële gevolgen van onder meer deze ontwikkelingen terug in hoofdstuk II 'Overzicht budgetruimte'. Uiteraard blijven wij de financieel-economische ontwikkelingen op de voet volgen om hier tijdig en adequaat op in te kunnen spelen. In de Circulaire Financieel Toezicht geeft de provincie aan dat de begroting 2011 in evenwicht dient te zijn. Bij de beoordeling van dit evenwicht gaat de provincie vooralsnog uit van de algemene uitkering op basis van de mei-/ junicirculaire 2010. Door de huidige status van het kabinet zal de besluitvorming over de Rijksbezuinigingen niet in deze meicirculaire 2010, maar naar verwachting op z'n vroegst in de septembercirculaire 2010, worden verwerkt. Dit betekent dat de Rijksbezuinigingen nog niet in de begroting 2011-2014 worden verwerkt. Uiteraard bereiden wij ons nu al wel voor op de sterke negatieve vooruitzichten voor volgende jaren. Vooruitlopend op de bekendwording van de Rijksbezuinigingen ontvangt u een procesvoorstel voor de aanpak van deze bezuinigingen.
Op basis van de nu voorliggende kadernota nodigen wij u uit om gezamenlijk te discussiëren over nut, noodzaak en prioriteit van de beleidvoornemens en te bereiken resultaten voor de komende jaren. De uitkomsten van uw discussie en uw besluiten zijn bepalend voor de verdere opzet van de programmabegroting 2011-2014. De begroting bieden wij u aan ter behandeling in de raad van 2 november 2010. De uitkomst van de uiteindelijke begroting 2011 kan afwijken van de uitkomst van de kadernota, omdat wij in de komende maanden meer inzicht krijgen in de financiële gevolgen van de financieel-economische crisis.
4/35 Kadernota 2011
De kadernota is als volgt opgebouwd: In hoofdstuk I treft u de technische uitgangspunten aan voor de samenstelling van de begroting 2011-2014. In hoofdstuk II nemen wij de stand van het bestaande beleid op. Uitgangspunt zijn de jaarschijven 2011-2013 uit de begroting 2010-2013, aangevuld met de ontwikkelingen op het bestaande beleid. Hier vindt u de begrotingsuitkomst bij ongewijzigd beleid. Daarna behandelen wij in hoofdstuk III per programma de afwegingen in het beleid. Hierin formuleren wij eerst het speerpunt, waarna wij door middel van de bekende vragen (wat willen wij bereiken, wat gaan wij doen en wat mag het extra kosten) inzicht geven in de gevolgen van de speerpunten in beleidsmatige en financiële zin. Na deze afwegingen geven wij in hoofdstuk IV een totaal overzicht van de gevolgen voor de meerjarenbegroting op programmaniveau.
Voor de behandeling van de kadernota hanteren wij de volgende data: 21 mei: indienen schriftelijke vragen omtrent kadernota door de fracties 11 juni: verzenden reactie op de schriftelijke vragen aan de fracties 23 juni: behandelen kadernota en algemene beschouwingen Met vriendelijke groet,
burgemeester en wethouders van Cromstrijen,
de secretaris, de burgemeester,
5/35 Kadernota 2011
Inhoudsopgave
I. Technische uitgangspunten 7
II. Financieel kader 9
III. Afweging beleid 11
Programma 0: Openbaar Bestuur, Communicatie en Voorlichting 13 Programma 1: Openbare Orde en Veiligheid 17
Programma 2: Verkeer, Vervoer en Waterstaat 20
Programma 3: Economische Zaken 22
Programma 4: Onderwijs 24
Programma 5: Cultuur en Recreatie 26
Programma 6: Sociale Voorzieningen en Maatschappelijke Dienstverlening 28 Programma 7: Volksgezondheid en Milieu 30
Programma 8: Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting 32 Programma 9: Financiering en Algemene Dekkingsmiddelen 34 IV. Financiële gevolgen kadernota 35