Gemeente Eindhoven

Samen sterker tegen eergerelateerd geweld!

Gemeenten, migrantenorganisaties, hulp- en zorginstellingen slaan de handen ineen met de ondertekening van het convenant eergerelateerd geweld. Op woensdag 23 juni ondertekenen de gemeenten Eindhoven en Den Haag en lokale en landelijke organisaties een convenant voor een gezamenlijke preventieve aanpak van eergerelateerd geweld. De ondertekening is een resultaat van het kaderprogramma `Aan de goede kant van de eer', waarin deze partijen samenwerken aan de bestrijding van eergerelateerd geweld.

Doel van de convenanten is het gezamenlijk bevorderen van een mentaliteitverandering en de weerbaarheid, veiligheid en bescherming van individuen. `Aan de goede kant van de eer' is een gezamenlijk initiatief van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON) en het Inspraakorgaan Turken (IOT), in nauwe samenwerking met tien gemeenten, het ministerie van VROM/WWI, Politie, vrouwenopvang en Steunpunt Huiselijk Geweld.

Ondertekening

Eindhoven en Den Haag zijn de eerste twee gemeenten die binnen het kader van `Aan de goede kant van de eer' een convenant ondertekenen. Namens Eindhoven zal loco-burgemeester Mary Fiers ondertekenen. Zij reikt tijdens de bijeenkomst de publicatie `Over eer gesproken, 12 Eindhovense portretten' uit.

In Eindhoven vindt de ondertekening plaats op woensdag 23 juni tussen 11.00 en 12.00 uur in de B&W kamer van het Stadhuis aan het Stadhuisplein 10.

In Den Haag op dezelfde datum tussen 12.00 en 13.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10. Wethouder Rabin Baldewsingh van Volksgezondheid tekent namens de gemeente Den Haag.

In de loop van het jaar zullen in veel van de andere deelnemende vergelijkbare convenanten worden ondertekend. In Amsterdam is er reeds in een eerder stadium een intentieverklaring getekend.

Wat is eergerelateerd geweld?

Eergerelateerd geweld vindt haar oorsprong in een collectieve mentaliteit die resulteert in het beperken van de mentale en fysieke vrijheid van individuen. Daders gebruiken psychisch of fysiek geweld wanneer zij van mening zijn dat hun eer, of die van de familie, door het slachtoffer is geschonden. De meest vergaande vorm van eergerelateerd geweld is eerwraak, maar ook huwelijksdwang en achterlating behoren tot deze problematiek.

De initiatiefnemers van `Aan de goede kant van de eer' streven naar een mentaliteitsverandering, waarbij nadrukkelijk aandacht dient te zijn voor weerbaarheid, veiligheid en bescherming van individuen.

Aanpak gericht op eervol handelen

Eergerelateerd geweld is een serieus probleem waar de initiatiefnemers van `Aan de goede kan van de eer' zich als probleemeigenaren over ontfermen. Het accent ligt wat sterker op het benoemen en laten zien van handelingsalternatieven - voorbeelden van eervol handelen onder met name Turkse, Marokkaanse, Afghaanse, Irakese, Koerdische en Somalische Nederlanders.

Eervol handelen sluit immers elke vorm van geweld uit en kan het best worden omschreven als: `andere mensen behandelen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden'. Of nog iets specifieker: `het tonen van respect voor je medemens op dezelfde wijze waarop je respect voor jezelf verwacht'.