Stap deze zomer aan boord van de Romeinse vloot tijdens Sail Rome

06/05/2010 11:19

Allard Pierson Museum

Persbericht, 6 mei 2010

Sail Rome!

Schepen en havens in de Romeinse tijd

25 juni t/m 23 augustus 2010

Tijdens de nautische zomer van 2010 met Sail Amsterdam op het programma, komt het Allard Pierson Museum met de tentoonstelling Sail Rome! Schepen en havens in de Romeinse tijd. De tentoonstelling, te zien van 25 juni t/m 23 augustus, vestigt de aandacht op de koopvaardij in de Romeinse Keizertijd Aan de hand van kaarten, afbeeldingen, modellen en originele voorwerpen neemt Sail Rome! de bezoeker op ludieke wijze mee naar de havens en de schepen in de Romeinse wereld.

Van bulkgoederen tot toeristen

Tweeduizend jaar geleden werd de Middellandse Zee intensief bevaren door schepen die de meest uiteenlopende lading vervoerden: graan, wijn en olie, maar ook wilde dieren uit Afrika voor gevechten in het Colosseum. De zeehandel bloeide als nooit tevoren. Honderden tonnen graan werden wekelijks van Alexandrië in Egypte naar de haven van Ostia bij Rome verscheept. Ook waren er zeereizigers die per vrachtschip van haven naar haven trokken met alle ontberingen van dien. Van bulkgoederen tot toeristen; alles was mogelijk in de zeevaart. Ook in de noordelijke provincies, zoals in onze waterrijke streken, voeren schepen af en aan, vooral op de rivieren.

De tentoonstelling - de schepen

Na een korte introductie over scheepvaart in de klassieke oudheid maakt de bezoeker kennis met de schepen zelf. Dit gebeurt aan de hand van modellen, afbeeldingen op aardewerk, bronzen beeldjes en een aantal bijzondere objecten waaronder bruiklenen uit het Brits Museum. Hoogtepunt is de recente aanwinst van het Allard Pierson Museum zelf: een groot Romeins reliëf waarop twee imposante koopvaardijschepen zijn afgebeeld, geladen met tonnen en amforen. Uniek is een bronzen scheepsroer uit een particuliere Engelse verzameling. Bijzonder is een afgietsel van een beroemde sarcofaag uit Ostia met een prachtig reliëf van drie koopvaardijschepen die in een haven manoeuvreren om een drenkeling te redden! Een doorsnede van een Romeins schip laat de lading met amforen 'in situ' zien.

Handel met alle windstreken

Daarna betreedt de bezoeker bijna letterlijk de wereld van de handel en zeevaart met op de vloer een grote kaart van de Romeinse wereld. In de vier hoeken van de zaal bevinden zich de verre uithoeken van het Romeinse Rijk waar via de handelsvaart contact mee was. Van exotische handelswaar zoals vissaus uit Spanje en wijn uit Klein-Azië zijn de amforen (het originele verpakkingsmateriaal) te zien. Er is zelfs een pot met echte makreelbotjes uit Spanje bij. De goden, belangrijk voor een behouden vaart en voorspoedige handel, komen eveneens aan bod.

Een 'wereldhaven'

Tot slot een voorbeeld van een echte Romeinse haven: Forum Hadriani, gelegen op de plaats van het huidige Voorburg, bij Den Haag. Na Nijmegen is Forum Hadriani de tweede Romeinse stad die Nederland gekend heeft. Recente opgravingen hebben duidelijk gemaakt dat er een belangrijke overslaghaven was gevestigd. Er zijn prachtige bronzen voorwerpen gevonden, waaronder met glaspasta ingelegde mantelspelden, en aardewerk uit alle windstreken van het Romeinse Rijk. Daaruit blijkt dat Forum Hadriani met recht een 'wereldhaven' mag heten. Bijzonder is de entourage: aan de wanden hangen frottages, afwrijfsels op papier van originele houten kadepalen uit Forum Hadriani, gemaakt door kunstenaar Ton Martens.

Publicatie en randprogrammering

Ter gelegenheid van de tentoonstelling geeft uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep een boek uit over de koopvaardij in de Romeinse tijd (64 pag.). Auteurs zijn Fik Meijer, Mark Driessen en René van Beek. Tijdens de tentoonstelling zal een aantal lezingen in het museum worden georganiseerd.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.allardpiersonmuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,