Persbericht Raadsgriffie Amersfoort - dinsdag 22 juni 2010
Gemeenteraad draagt Lucas Bolsius voor als nieuwe burgemeester van Amersfoort
Lucas Bolsius wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amersfoort. Dit heeft de gemeenteraad dinsdag 22 juni 2010 besloten.
De heer L.M.M. Bolsius is de afgelopen acht jaar wethouder geweest in Rotterdam. Voor die tijd was hij raadslid en had hij vijf jaar een eigen bedrijf als mediaondernemer en columnist. Nog eerder werkte hij bij verschillende organisaties, onder meer in het buitenland, voor Memisa. Hij is lid van het CDA, 51 jaar oud, gehuwd, en heeft drie kinderen.
De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad kenschetst hem als dynamisch en ondernemend. Hij beschikt over een groot netwerk en straalt energie uit. Ook als boegbeeld en verbinder zal hij zijn rol goed kunnen vervullen.
De heer Bolsius volgt burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper op, die op haar verzoek eervol ontslag is verleend met ingang van 1 juli 2010.
Profiel burgemeester en Amersfoort
Voor de invulling van de vacature stelde de gemeenteraad een profielschets op. Als belangrijke elementen in de profielschets werden genoemd dat de nieuwe burgemeester een boegbeeld en verbinder, een belangenbehartiger, een stavast in veiligheid en een regionale verbinder moest zijn. Amersfoort werd in de profielschets beschreven als een stad met ruim 145.000 inwoners, de zestiende stad van Nederland. De vele jonge gezinnen maken Amersfoort de één na jongste grote stad van Nederland. De stad telt zo'n 70.000 arbeidsplaatsen in ruim 9000 bedrijven. Amersfoort biedt een gevarieerd woonmilieu, van een laatmiddeleeuws stadshart tot aan kwalitatief hoogwaardige uitbreidingswijken. Amersfoort blinkt uit als plek voor het combineren van wonen en werken, van zorgtaken en carrière. De sfeer is ambitieus, toegankelijk en ontspannen.
Totstandkoming voordracht
Naar het ambt van burgemeester van Amersfoort hadden 33 kandidaten gesolliciteerd. De Commissaris van de Koningin heeft daaruit een voorselectie gedaan en een advies gegeven aan de vertrouwenscommissie uit de raad. De vertrouwenscommissie heeft met een aantal kandidaten gesprekken gevoerd.
In een besloten raadsvergadering heeft de vertrouwenscommissie verslag gedaan van haar bevindingen en een conceptaanbeveling gedaan voor twee kandidaten die naar haar oordeel voor voordracht in aanmerking komen. De raad heeft in deze besloten vergadering beslist welke kandidaat als eerste zou worden voorgedragen.
In de openbare raadsvergadering van dinsdag 22 juni heeft de raad vervolgens besloten om de aanbeveling, zoals die in de besloten vergadering is vastgesteld, naar de Minister van Binnenlandse Zaken te sturen en is de naam van degene die als eerste op de aanbeveling staat bekend gemaakt. De namen van andere kandidaten zijn geheim, zoals wettelijk is vastgelegd.
Vervolg procedure
De aanbeveling van de gemeenteraad gaat naar de Minister van Binnenlandse Zaken. De minister heeft een gesprek met de (eerste) kandidaat en doet vervolgens een voordracht tot benoeming aan Hare Majesteit de Koningin. Door de ondertekening van het Koninklijk Besluit en contrasignering door de politiek verantwoordelijke minister van BZK wordt de benoeming een feit. Daarna wordt de nieuwe burgemeester beëdigd door de Commissaris van de Koningin.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort