Maussen PR

Persinformatie

Mogelijke besparing van miljarden liters zoetwater per jaar Eerste textiel verfmachine zonder gebruik van water

Nijkerk 22 juni 2010, Jaarlijks wordt er ruim 60 miljard kilo textiel geproduceerd over de hele wereld. Bijna de helft hiervan wordt geverfd. Voor het verfproces werd tot op heden alleen water gebruikt, waarbij voor iedere kilo geverfd textiel minstens 150 liter schoon water nodig is. Water dat na gebruik verontreinigd is en niet langer bruikbaar. Na een ontwikkelingsperiode van ruim twaalf jaar is nu de eerste textielverfmachine op basis van CO2 operationeel. Deze Nederlandse uitvinding is tot stand gekomen door een samenwerking van DyeCoo, Feyecon, Stork, en de TU Delft. Gezamenlijk is er jarenlang gewerkt aan de machine die op een zeer efficiënte manier textiel kan voorzien van alle mogelijke kleuren, zonder dat hiervoor een zware aanslag wordt gedaan op natuurlijke hulpbronnen zoals water. De eerste machine wordt eind van deze zomer verscheept naar Thailand en zal daar vanaf het einde van het jaar in productie genomen worden.

Het eerste exemplaar van de machine staat nu nog opgesteld in Nijkerk en werd onthuld door Herman Wijffels. Vorig jaar won DyeCoo met de ontwikkeling van de verfmachine de innovatieprijs die naar de oud-topman is vernoemd. Tijdens zijn speech wees Wijffels de aanwezige op de gezamenlijke verantwoordelijkheid die mensen en bedrijven hebben bij het gebruik van de aarde. Op dit moment gebruikt de mens zo'n veertig procent meer grondstoffen en hulpbronnen dan de natuur jaarlijks zelf weer kan aanmaken. Wij teren dus in op de natuurlijke voorraad van de aarde. Zoet water is hierbij een van de grootste voorbeelden. Zoetwater meren, gletsjers en ondergrondse reservoir worden opgesoupeerd waardoor er binnen enkele tientallen jaren een wereldwijde schaarste zal ontstaan.

Geert Woerlee, oprichter van Feyecon, onderkende dit probleem al begin jaren negentig. Vanaf dat moment is hij gaan werken aan een machine die hetzelfde resultaat kan halen met het verven van textiel zonder dat daarvoor letterlijk een aanslag op het milieu wordt gedaan. Woerlee: "De besparing is enorm omdat wij het verfproces veel efficiënter hebben gemaakt, wij gebruiken niet langer water als drager van de verfstoffen maar CO2. Van deze stof is juist een overschot. Het mes snijdt hierdoor dus aan twee kanten. De grootste uitdaging van de afgelopen jaren was om de machine zo te ontwikkelen dat deze bruikbaar zou worden voor de grote industrie. De techniek hebben we jaren gelden al kunnen bewezen in de laboratoria van de TU Delft. Maar toen ging het nog om kleine lapjes stof en nu kunnen we in een keer hele rollen van ongeveer 150 kilo textiel verven."

De techniek
De machine maakt gebruik van een druktank waar de rol textiel in geplaatst wordt. Als de tank is afgesloten wordt deze op druk gebracht met CO2. Met een druk van zo'n 250 bar wordt vervolgens de pure kleurstof op het textiel aangebracht. Het proces heeft veel minder verspilling dan de conventionele manier van verven met water. Daarnaast gaat de stof droog de machine in en komt er ook weer droog uit zonder dat deze nogmaals gewassen hoeft te worden. De textiel is dus direct bruikbaar. In het proces worden geen chemicaliën gebruikt maar slechts de pure verfstoffen. Momenteel onderzoekt DyeCoo de exacte besparing van verschillende verfstoffen, water en andere hulpbronnen

Over DyeCoo
DyeCoo is in 2008 opgericht en komt voort uit het innovatiebedrijf Feyecon. DyeCoo is het eerste bedrijf ter wereld dat een op industrieel niveau inzetbare textielverfmachine heeft ontwikkeld die niet langer gebruikt maakt van water maar van CO2. In 2010 zal de eerste machine in gebruik worden genomen in Thailand.