Persbericht
22 juni 2010 100622
Europees geld voor Flex College
Het Flex College in Nijmegen kan de komende jaren rekenen op financiële steun van de Europese Unie. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) heeft een aanvraag door de gemeente Nijmegen voor de schooljaren 2009/2010 en 2010/2011 gehonoreerd met een subsidie van respectievelijk maximaal 960.000 euro en 1.470.000 euro. Daarmee is de eerstvolgende jaren dekking gevonden voor een groot deel van het budget dat jaarlijks nodig is om het Flex College draaiende te houden.
Het Flex College is een voorziening voor leerlingen die dreigen uit te vallen binnen het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs in Nijmegen. Het doel is zo weinig mogelijk schooluitval en zoveel mogelijk jongeren met een startkwalificatie (mbo-diploma op niveau 2, 3 en 4, havo- of vwo-diploma) het onderwijs te laten verlaten. Er zijn in Nijmegen en omstreken zo'n 500 jongeren die profiteren van het Flex College.
Het Flex College is opgericht door alle middelbare scholen in Nijmegen en het ROC Nijmegen.
Jongeren komen voor het Flex College in aanmerking als ze te maken hebben met een opeenstapeling van problemen: van minder goed ontwikkelde vaardigheden en gedragsproblemen tot gebroken gezinnen, chronische armoede en werkeloosheid, schulden en criminaliteit in de directe omgeving. Deze jongeren worden om deze redenen ook wel overbelaste jongeren genoemd. Zij lopen een groot risico om voortijdig uit te vallen uit het reguliere onderwijs, waardoor zij op de langere termijn geen blijvende passende arbeid vinden. Zo ontstaat niet alleen een risico op schooluitval, maar uiteindelijk ook een risico op volledige maatschappelijke uitval. Gemeenten en onderwijsinstellingen spannen zich in om het aantal leerlingen van het Flex College zo laag mogelijk te houden.
De subsidie van het ESF is een voorlopige subsidie en wordt pas achteraf definitief vastgesteld op basis van een toetsing door controlerende instanties zoals het Agentschap voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit betekent dat formeel gesproken de mogelijkheid nog bestaat dat het definitieve subsidiebedrag lager uitvalt. Om dit risico te beperken huurt de gemeente een gespecialiseerd adviesbureau in dat het project en de verantwoording richting het ESF verzorgt. Indien de definitieve subsidie toch lager uitvalt, is dit risico afgedekt met de subsidie die de gemeente in 2010 zelf al aan het Flex College heeft voorgeschoten.
Gemeente Nijmegen