Ingezonden persbericht


--- P E R S A A N K O N D I G I N G ---

Koningin opent het nieuwe Nationaal Glasmuseum Leerdam

Hare Majesteit de Koningin opent dinsdagmiddag 22 juni het nieuwe Nationaal Glasmuseum in Leerdam. De opening van het nieuwe Glasmuseum is het sluitstuk van een langdurig veranderingsproces.

De lange weg van het museum...
In 1953 werd, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Leerdamse glasfabriek, het eerste glasmuseum geopend in Leerdam. Het museum werd gevestigd in het oude dijkhuis van de legendarische fabrieksdirecteur Petrus Marinus Cochius (1874-1938). Begonnen als een typisch fabrieksmuseum groeide het glasmuseum in de decennia daarna uit tot een nationaal museum met de mooiste en grootste collectie Nederlands glas van 1880 tot heden. Het zou nog tot 2001 duren voor de laatste formele banden met de Leerdamse fabriek werden verbroken. Sindsdien heeft het museum zich in razendsnel tempo ontwikkeld tot schatkamer, kenniscentrum en laboratorium voor het Nederlandse glas.

Belangrijke momenten in het afgelopen decennium waren de aankoop in 2002, door de Staat der Nederlanden, van het deel van de collectie dat nog eigendom was van de fabriek. De collectie van nationaal belang, die uiteen dreigde te vallen, is zo in zijn geheel behouden gebleven in het glasmuseum. In 2005 en 2006 heeft het museum de gehele collectie gedigitaliseerd en via internet ontsloten. Afgelopen januari werd een volgende stap gezet met een nieuwe website waardoor mensen intuïtiever door de collectie kunnen browsen.

In 2004 kwam het museum in de Rijkscultuurnota waardoor de ontwikkelingen in een stroomversnelling kwamen. Dat leidde in 2007 ondermeer tot de fusie met de Glasblazerij Leerdam die nu deel uitmaakt van het museum. Sindsdien ontwikkelt de glasblazerij zich tot een glaslab waar niet alleen demonstraties glasblazen worden gegeven maar waar bijna iedere dag kunstenaars en ontwerpers met de glasblazers experimenteren met het hete glas.

De al jaren gewenste renovatie en uitbreiding van het museum kwam op gang toen in 2007 de buurvilla aan de Lingedijk kon worden verworven met steun van de Woningcorporatie Kleurrijk Wonen en de Gemeente Leerdam. Architect Peter van Assche van bureau SLA te Amsterdam maakte in 2008 een plan waarbij de beide villa's volledig toegankelijk worden gemaakt door vier horizontale loopbruggen. In deze bruggen komt de volledige collectie van het museum, waardoor dit het eerste hedendaagse, Nederlandse museum wordt dat permanent de volledige collectie kan tonen. In de villa's zelf komen zes à zeven regelmatige wisselende tentoonstellingen. In juni 2009 werden de werkzaamheden gestart door de burgemeester van Leerdam. En weer een jaar later, op 22 juni 2010, wordt het museum officieel geopend door Hare Majesteit de Koningin. Drie keer zo groot als voorheen, met zeven openingstentoonstellingen en een museumtuin van zo'n 1.700 m2 groot.

--- E I N D E B E R I C H T ---




Ingezonden persbericht