Informatieve website over dieronvriendelijke kinderboerderijen


Amsterdam, 20100622 -- Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft en EDEV- Een Dier Een Vriend zijn niet blij met het dieronvriendelijke beleid op het merendeel van de circa 500 kinderboerderijen in ons land en hebben daarom vandaag de informatieve website dieronvriendelijkekinderboerderijen.nl de lucht in laten gaan. De website is bedoeld om kinderen en ouders die kinderboerderijen bezoeken voor te lichten over misstanden zoals: een dieronvriendelijk fokbeleid, het op een verkeerde manier huisvesten van dieren en het niet voldoende zorgdragen voor de veiligheid van de dieren na sluitingstijd.

Hoewel de kinderboerderij een ideale plek lijkt voor een dier is dit in werkelijkheid wel anders. Veel dieren die op de kinderboerderij in het voorjaar gefokt worden eindigen veelal via de achterdeur in handen van een handelaar of slachterij of worden op Marktplaats te koop aangeboden zonder enige controle waar zij vervolgens terecht komen. Ook ongewenste en gedumpte dieren lopen dit risico terwijl zij prima opgevangen zouden kunnen worden door de hiervoor aangewezen opvangcentra zoals de vogel- of knaagdierenopvang. Menig kind en ouder zal geschokt zijn wanneer zij te weten komen dat uit een enquête van de brancheorganisatie Stichting KinderBoerderijen Nederland (SKBN) blijkt dat het merendeel van deze al wat oudere afstandsdieren verdwijnen naar de dierenhandelaar die ze veelal doorverhandelt naar de poelier of als voer voor slangen en andere roofdieren verkoopt. De website www.dieronvriendelijkekinderboerderijen.nl is opgericht om deze misstanden aan het licht te brengen én om te laten zien dat door het goede voorbeeld te geven met een diervriendelijk beleid het voor mens én dier op een kinderboerderij leuk kan zijn. Diervriendelijke kinderboerderijen hebben daarom een aparte plek op de website gekregen en maken eveneens kans op een trofee: de Diervriendelijke Kinderboerderij trofee. Bezoekers kunnen zowel dieronvriendelijke als diervriendelijke kinderboerderijen aanmelden.

Kinderboerderijen houden ouders en kinderen voor de gek
Eendje Pebbles, bokje Olle, rammetje Bikkel, biggetje Aafke, haantje Kukel en konijntje Flapje, al deze dieren hebben drie dingen met elkaar gemeen: ze zijn allen dit voorjaar geboren op de kinderboerderij en kregen allen een naam, maar.... zij zijn allemaal na enkele maanden plotseling spoorloos verdwenen. Geen kind weet waar ze zijn. De enigen die het wel weten zijn de mensen van de kinderboerderij, maar die zwijgen. Zíj vertellen liever niet dat al die lieve jonge bokjes, rammetjes en haantjes die een naam hebben gekregen en die je zo lekker kon vertroetelen, opeens via de achterdeur verdwenen zijn richting handelaar of slacht.
Behalve dat ouders en kinderen voor de gek worden gehouden, wordt er door de kinderboerderijmedewerkers geen rekening gehouden met de gevoelens van de dieren zelf. Hierdoor geven ze aan kinderen het verkeerde voorbeeld. Niemand van de kinderboerderij vertelt een kind dat dieren onderling ook hechte familie- en vriendschapsbanden hebben en dat de dieren daardoor veel verdriet krijgen wanneer ze van elkaar gescheiden worden. Ook vertelt niemand een kind hoe eenzaam een groepsdier als een konijn zich kan voelen wanneer het alleen in een klein hok zit. Dat het arme dier daar ook nog eens niet in kan huppelen en graven en eigenlijk dus levenslang eenzaam gevangen zit. Dat zo'n konijn omdat het nu eenmaal een prooidier is vaak heel bang wordt wanneer het plotseling door een vreemde uit het hok opgetild wordt. Er is hierdoor bijna geen kinderboerderij die kinderen leert dat dieren door dit alles lijden, dat het veel leuker is wanneer dieren de ruimte krijgen en oud mogen worden op de kinderboerderij, en dat je door een respectvolle omgang met de dieren juist een nog betere band met hen kunt opbouwen.

Keurmerk SKBN voor dierenwelzijn een wassen neus
Het ontbreekt aan goede regelgeving om het welzijn van de dieren op kinderboerderijen in ons land wettelijk te waarborgen. Het enige keurmerk dat er is, het keurmerk `Prima voor elkaar', is door de brancheorganisatie Stichting KinderBoerderijen Nederland (SKBN) ingesteld en beschrijft slechts de absoluut minimale dierenwelzijnseisen die er aan de intensieve vee-industrie opgelegd worden. Groepsdieren mogen volgens dit keurmerk nog altijd geïsoleerd gehouden worden. Ook mogen dieren nog altijd op zo'n manier gehuisvest worden dat zij zich niet naar hun natuurlijke aard kunnen gedragen. En ondanks dat dit veel dierenleed met zich meebrengt vindt men het noodzakelijk om te fokken. De tragiek is dat gemeenten die graag een diervriendelijk beleid op kinderboerderijen willen, dit keurmerk aan kinderboerderijen opleggen, denkend dat het dan met het dierenwelzijn wel goed zit.

Wél diervriendelijk `Boeren met beleid'
Het `Boeren met beleid' van de stadsboerderijen in Den Haag is, in tegenstelling tot het keurmerk van SKBN, wél een diervriendelijk beleid voor kinderboerderijen. Dierenwelzijn is daarin het uitgangspunt voor goede en diervriendelijke regelgeving. Hier wordt wél rekening gehouden met de eigen intrinsieke waarde van de dieren. Huisvesting en leefomgeving zijn conform hun natuurlijke behoeftes. Dit betekent o.a. dat sociale dieren (bijv. koeien, konijnen, cavia's en varkens) niet meer solitair hoeven te leven, maar altijd samen met één of meerdere soortgenoten. Ook is er een diervriendelijk fokbeleid. Dieren worden zoveel mogelijk via aanschaf verworven, maar ook wordt er geput uit het overschot van andere kinderboerderijen in Nederland of van overvolle opvangcentra. Mannelijke dieren worden niet als overbodig gezien. Rammen, maar ook rammelaars, beertjes en bokken e.a. kunnen gecastreerd worden. Ook mogen de dieren oud worden op de kinderboerderij; indien nodig worden voor hen één of meerdere bejaardenweiden geopend waar zij, afgeschermd van het publiek, van een rustige oude dag kunnen genieten. De educatie wordt meer gericht op het verschil tussen kinderboerderijen en de intensieve vee-industrie, bijvoorbeeld door met foto's en video's te tonen hoe landbouwhuisdieren in Nederland echt leven. En alle noodzakelijke maatregelen worden getroffen om mishandeling of diefstal van de dieren, ook ná sluitingstijd, tegen te gaan.

Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft en EDEV -Een Dier Een Vriend





Ingezonden persbericht