Gemeente Utrecht
2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
71 Vragen van de heer M.H. Dijk
(ingediend op 1 juni 2010
en antwoorden door het college verzonden op 22 juni 2010)
Inzake betalen mogelijke boetes voor Café Averechts en Stichting STIL.
In de NRC van zaterdag 30 mei 2010 stond een artikel over de beroepszaak van Stichting Lauw-Recht (STIL) en café Averechts tegen de arbeidsinspectie betreffende een boete van 48.000 euro voor het tewerkstellen van drie uitgeprocedeerde vreemdelingen, die geen recht hebben op verblijf in Nederland. De rechtszaak diende naar aanleiding van een inval door de arbeidsinspectie op 17 april 2007 in het Utrechtse café Averechts. Normaal gesproken houdt de VVD zich verre van politieke duiding van zaken die in behandeling zijn bij een rechter, maar de VVD was zeer verbaasd te lezen dat de Gemeente Utrecht op voorhand zou hebben toegezegd dat de gemeente, indien de beroepszaak negatief zou uitvallen voor STIL en café Averechts, de boetes zou betalen. Naar aanleiding hiervan wil de VVD het college graag de volgende vragen stellen:
1. Klopt het dat de gemeente Utrecht de mogelijke boetes voor STIL en/of café Averechts wil betalen? Zo ja, waarom? Zo nee, hoe kan dit dan zo in de NRC zijn gekomen?
De Raad is per brief van 24 april 2007 geïnformeerd over de inval bij café Averechts naar aanleiding van vragen van verschillende raadsfracties. De gemeente Utrecht heeft STIL en Averechts subsidie gegeven om de activiteiten te kunnen voortzetten. Er is in 2008 een lening verstrekt, waarbij de uitkomst van de juridische procedure over de boete wordt afgewacht.
2. Bent u het met de VVD eens dat bij het betalen door de gemeente van deze boetes, een mogelijk door de rechter als illegaal bestempelde activiteit wordt gecompenseerd? Geeft u hiermee geen verkeerd signaal af aan andere bedrijven of organisaties die mogelijk met illegale arbeid werken? Zo ja, betekent dit dan ook dat u de boetes niet gaat voldoen voor STIL? Zo nee, waarom denkt u dat het geen verkeerd signaal inhoudt?
Het geschil tussen STIl, Averechts en de arbeidsinspectie is nog onder de rechter. De gemeente Utrecht is geen partij in deze juridische procedure en we wachten de uitkomst af.
3. Hoeveel subsidie heeft de gemeente in de periode 2007 - 2009 jaarlijks aan STIL verleend en hoeveel wil de gemeente in 2010 in totaal aan STIL verstrekken?
De subsidie van STIl bedroeg in 2007 een bedrag van E130.000. In 2008 is een bedrag van
E280.000 en in 2009 een bedrag van E 178.500 toegekend. In 2010 is een bedrag van E 195.000 toegekend. De subsidie in 2008 was mede bestemd voor de uitvoering van de zogenaamde pardonregeling en de daarbij behorende werkzaamheden van het pardonloket in de stad.
4. Is het nog noodzakelijk om STIL te steunen, nu er een sluitend beleid is vanuit het Rijk om uitgeprocedeerde vreemdelingen landelijk op te vangen? Zo ja, waarom? Zo nee, stopt u dan direct met de subsidie aan STIL?
Ja, er is op dit moment nog geen sluitend beleid voor (uitgeprocedeerde) asielzoekers. De uitvoering van de aangenomen 2e Kamermotie Anker (opvang rechtmatig verblijvende asielzoekers) en de 2e Kamermotie van Velzen (opvang gezinnen met kinderen) heeft nog niet tot beleidsaanpassingen geleid. Per 1 juli 2010 zal een vernieuwde asielprocedure van start gaan, waarvan de resultaten in de praktijk nog niet bekend zijn. Daarnaast bestaat het grootste deel van de doelgroep van STIL uit kwetsbare vreemdelingen (bv vrouwen met kinderen) die nooit asiel hebben gevraagd en ook voor hen is nog geen sluitende aanpak (opvang of terugkeer).
5. Bent u, bij continuering van deze ondersteuning aan STIL, niet bezig met het uitvoeren van een gedoogbeleid, vergelijkbaar met het tot april 2007 gedogen van de tewerkstelling van uitgeprocedeerde vreemdelingen bij café Averechts?
Nee, de steun voor STIL is geen gedoogbeleid. STIL geeft juridische ondersteuning en bemiddelt bij de toegang tot medische zorg. Daarnaast ondersteunt STIL vreemdelingen bij mogelijkheden voor terugkeer, waarbij ook contact is met de Internationale Organisatie voor Migratie en de Dienst terugkeer en Vertrek. Verder worden kwetsbare vreemdelingen zoals vrouwen en kinderen tijdelijk opvang geboden. Ook vervult STIL een signalerende rol in het leggen van het contact naar EU burgers die hier wel mogen zijn, niet uitzetbaar zijn maar wel terug geleid dienen te worden. Al deze taken passen binnen de kaders van het vreemdelingenbeleid.
---- --