Ondernemer bouwsector vreest wanbetaler het meest

22/06/2010 09:10

De Raadgevers B.V.

Amsterdam, dinsdag 22 juni 2010 - Ondernemers in de bouwsector hebben regelmatig met juridische conflicten te maken. Voor problemen met wanbetalers wordt het meest gevreesd. Bijna tweederde geeft aan wakker te liggen van niet-betalende klanten. Dit blijkt uit onderzoek van De Raadgevers Bedrijfsjuristen, uitgevoerd door TNS-NIPO onder 525 ondernemers uit het MKB.

Wanbetalers en ontslag

Uit het onderzoek blijkt dat de angst voor wanbetalers in de bouwsector opmerkelijk hoog is. Ruim 65 procent in de bouw ligt het meest wakker van wanbetalers tegenover gemiddeld 45 procent in andere sectoren. "Door de crisis heerst er veel pessimisme over de debiteurenstand," aldus Rémon Brand, senior jurist bij De Raadgevers. Dat de bouwsector in zwaar weer zit is bekend. Bijna de helft van de MKB-ondernemers uit de bouw gaf aan in 2009 minstens één iemand te hebben ontslagen. In 37 procent van de gevallen door een tekort aan werk.

Negatief beeld juridisch adviseurs

Door de ontslagen ontstaan er regelmatig juridische conflicten. Echter, hoewel bijna 30 procent van het MKB het komende jaar een juridisch conflict verwacht, schakelt de helft van de ondernemers pas een juridisch adviseur in als het vijf voor twaalf is, namelijk bij rechtszaken. Dit komt mede doordat ondernemers een overwegend negatief beeld lijken te hebben van juridische dienstverleners, met name ondernemers uit de bouwsector. Zo vindt 90 procent dat juridisch adviseurs te duur zijn en zeggen ruim acht op de tien ondernemers de juridische sector ondoorzichtig te vinden. Ondernemers uit de bouwsector geven tevens vaker aan dat ze niet goed kunnen beoordelen of juridisch adviseurs hun werk goed doen (65%), dan ondernemers uit andere sectoren (51%).

Risico door miscommunicatie

"Veel ondernemers schrikken van jargon en ingewikkelde procedures en stellen daardoor samenwerking met een juridisch adviseur uit, vaak als gevolg van miscommunicatie," stelt Brand. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna vier op de tien MKB-ondernemers de taal van juridisch adviseurs niet begrijpen. Volgens Brand is het belangrijk duidelijke taal te spreken omdat juist door preventief samen te werken, vaak kostbare en tijdrovende juridische conflicten kunnen worden vermeden. Nog geen derde van de ondernemers heeft al zijn juridische contracten laten checken en 36 procent denkt dat hij prima zelf een contract kan opstellen. "Dat brengt risico's met zich mee. Vooral omdat een minderheid (38%) van de ondernemers wijzigingen in wet- en regelgeving bijhoudt," stelt Brand.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van De Raadgevers Bedrijfsjuristen uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS NIPO onder 525 eigenaren/directeuren van bedrijven met twee tot honderd medewerkers. De meting voor dit onderzoek is door middel van Computer Assisted Web Interviewing (CAWI) uitgevoerd. De Raadgevers wil met dit onderzoek in kaart brengen waar de pijnpunten voor ondernemers liggen als het gaat om juridische kwesties. Niet alleen de meest voorkomende conflicten, maar ook de relatie tussen ondernemers en juridische dienstverleners staat hierbij centraal.

Over De Raadgevers Bedrijfsjuristen

De Raadgevers Bedrijfsjuristen (1991), is een juridisch adviesbureau voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. De Raadgevers is onder meer gespecialiseerd in juridische vragen rond personeel, incasso, bedrijfshuisvesting en overeenkomsten. De Raadgevers Bedrijfsjuristen bedient het MKB landelijk vanuit vestigingen in Amsterdam en Arnhem. www.deraadgevers.nl





http://www.deraadgevers.nl