Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Reactie NPCF op voorstel demissionair minister Klink

22 juni 2010

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt het overbodig om te schrappen in het basispakket, zoals demissionair minister Klink voorstelt. De patiëntenkoepel vindt dat met deze maatregelen het accent verkeerd komt te liggen; om de stijgende zorgkosten te beteugelen moeten eerst de onnodige uitgaven in de zorg worden aangepakt.

Onlangs toonde een meldactie van de NPCF nog aan dat patiënten ervaren dat er niet altijd doelmatig gewerkt wordt in de gezondheidszorg. Veertien procent van de deelnemers zei vaak mee te maken dat de zorg onnodig of inefficiënt is. Het gaat dan om bijvoorbeeld onderzoeken die dubbel wordt uitgevoerd, inefficiënte doorverwijzing, slechte samenwerking of zorgverleners die hen zonder noodzaak laten terugkomen.

"Er zitten veel luchtbellen in het systeem van de gezondheidszorg", aldus Jan Coolen, manager bij de NPCF. "Wij willen dat er eerst stevig wordt ingezet om de zorg veel slimmer te organiseren, om de dubbelingen eruit te halen en om efficiënter te werken. Vooral de zorg voor mensen met een chronische aandoening kan veel samenhangender. Al met al kunnen zo meerdere miljarden worden bespaard. Dan zijn de maatregelen om het verzekerde pakket te verkleinen en de eigen bijdrage te verhogen onnodig.", zegt Coolen.

De maatregel om rollators, looprekjes en krukken uit het basispakket te halen levert slechts een marginale besparing op, maar deze hulpmiddelen zijn in het dagelijks leven van mensen van grote waarde. "Een rollator kost relatief weinig. Wij vinden het niet zinnig om het te schrappen uit het verzekerde pakket."

Ook ziet de NPCF bezwaar in het vragen van een eigen bijdrage van 10 euro aan mensen die een beroep doen op de logopedist, ergotherapeut of diëtiste. "Voor een patiënt die een dure heupoperatie heeft ondergaan is het van groot belang dat hij vervolgens ook fysiotherapie krijgt. We vinden het onwenselijk dat de toegankelijkheid tot die therapie nu beperkt wordt." Bovendien staan deze zaken haaks op het beleid rond de aanpak van veel voorkomende chronische aandoeningen zoals COPD of hartfalen, waarbij deze paramedische zorg een belangrijke rol speelt.

De patiëntenkoepel roept op tot een zorgbeleid dat een stevige lange termijnvisie heeft. Er is méér mogelijk met het geld dat we opbrengen met de huidige zorgpremie, en patiëntenorganisaties willen en kunnen dat bevorderen.