Persbericht 22 juni 2010
Angst veroorzaakt groot risico op hartaandoeningen
Angst is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hartproblematiek en sterfte door hartaandoeningen, onafhankelijk van andere factoren zoals bloeddruk en roken. Dat blijkt uit onderzoek van Annelieke Roest en collega's van de Universiteit van Tilburg. Het onderzoek is gepubliceerd in het jongste nummer van het toonaangevende Journal of the American College of Cardiology. Met deze studie is voor het eerst vast komen te staan dat angst een belangrijke factor is in het krijgen van een hartziekte.
Annelieke Roest en collega's hebben gekeken naar 20 recente wetenschappelijke studies naar de relatie tussen angst en het ontwikkelen van een hartziekte, uitgevoerd in de Verenigde Staten, Noorwegen, Nederland, Rusland, Zweden, Japan en Engeland. De studies volgden bijna 250.000 gezonde personen gedurende gemiddeld 11 jaar.
Uit al deze studies samen bleek dat van de mensen die angstig waren bij de start van de studie, ruim een kwart hoger risico bleek te hebben op het ontwikkelen van een hartaandoening in vergelijking met niet angstige mensen. Ook werd bij angstige mensen een verhoogd risico van bijna 50% gevonden op overlijden aan een cardiale oorzaak. De onderzoekers concluderen dat angst bijdraagt aan het ontwikkelen van hartproblematiek, zelfs al jaren voordat er sprake is van een hartaandoening.
Artsen dienen zich bewust te worden van het mogelijke risico op het ontwikkelen van een hartaandoening bij personen die angstig zijn, aldus de onderzoekers. Dit kan door specifiek aan personen te vragen of ze last van angstgevoelens hebben, de angst te behandelen en door deze personen medisch nauwkeuriger op te volgen.
Universiteit van Tilburg