FloraHolland


Nu ook aangepaste Aalsmeer stapelwagens in de sierteeltketen

FLORAHOLLAND, 22 juni 2010 (persbericht) - Maandag 21 juni zijn de eerste aangepaste Aalsmeer stapelwagens (A08) in de logistieke processen opgenomen. Hiermee is weer een belangrijke stap gezet in het realiseren van één uniforme stapelwagen in de sierteeltketen. Eerder dit jaar, in maart 2010, startte het ombouwen van de oud-FloraHolland stapelwagens (N08).

In totaal worden 240.000 stapelwagens van FloraHolland aangepast. Deze operatie wordt eind 2012 voltooid. De aangepaste oud-FloraHolland stapelwagen, afgekort N08, en de aangepaste Aalsmeer stapelwagens, afgekort A08, blijven tot dan gescheiden om procesverstoringen te voorkomen. Dit betekent dat de N08 tot eind 2012 alleen op de vestigingen Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde wordt gebruikt en de A08 alleen op vestiging Aalsmeer. Vanaf eind 2012 is er één landelijk stapelwagenbestand dat te gebruiken is op alle vestigingen van FloraHolland.

Uniforme stapelwagen zorgt voor kostenbeheersing Eén uniforme stapelwagen staat in de sierteeltsector al jaren hoog op de verlanglijst. Eén stapelwagen maakt aanvoeren op meerdere vestigingen makkelijker, zorgt voor ketenkostenbeheersing en een betere marktwerking. Voor FloraHolland is de uniformering een groot project. Naast het ombouwen van de stapelwagens gaat het om wijziging van infrastructuur en werkproces op alle FloraHolland-vestigingen. "Aalsmeer is gereed. Na een intensieve voorbereiding en aanpassingen op de fysieke infrastructuur zoals de shuttle, rollen nu de eerste karren van de band. Een belangrijke mijlpaal", aldus John de Wagt, hoofd logistieke middelen en aanvoer Aalsmeer.

Eind 2010 25 procent klaar
Gemiddeld worden er 1750 stapelwagens per week omgebouwd. Aan het einde van het jaar is circa dertig procent van de
oud-FloraHolland-stapelwagens omgebouwd tot de N08-stapelwagen. Van de Aalsmeerse stapelwagen is dan circa twintig procent omgebouwd. Samen is dit 25% van het totaal om te bouwen stapelwagens. De snelheid waarmee de eerste nieuwe stapelwagens op de verschillende vestigingen binnenkomen is niet volledig voorspelbaar. Distributie van de stapelwagens over de marktplaatsen hangt samen met de vestigingsplaats van aanvoerders die de stapelwagen op hun tuin krijgen, de marktplaats waar wordt aangevoerd en de locatie van de handelsbedrijven die producten op de nieuwe stapelwagen kopen.

Klik hier voor meer informatie over het gebruik van de N08 en A08.

Fotobijschrift: John de Wagt, hoofd logistieke middelen & aanvoer FloraHolland Aalsmeer, en de nieuwe A08 in de ombouwlocatie van Aalsmeer.