Gemeente Westerveld

behandeling Perspectiefnota 2010

Voorzet bezuinigingen tijdens behandeling Perspectiefnota 2010

Op dinsdag 22 juni bespreekt de gemeenteraad de Perspectiefnota 2010 en de lijst met bezuinigingsvoorstellen.

Bij de behandeling van de begroting in november wordt definitief vastgesteld waaraan de gemeente de komende jaren haar geld uitgeeft. En waaraan de gemeente haar geld niet (meer) uitgeeft.

Westerveld zit, zoals vrijwel alle overheden, financieel in zwaar weer. De bijdrage uit het Gemeentefonds (geld vanuit Den Haag) wordt lager door crisismaatregelen. Hoeveel lager, is nu nog niet bekend, door de val van het kabinet Balkenende IV. Bovendien wordt er waarschijnlijk gekort op specifieke uitkeringen vanuit het Rijk. De crisis heeft ook tot gevolg dat andere inkomsten voor de gemeente onder druk staan: er wordt minder geïnvesteerd en daardoor worden er minder bouwvergunningen verleend en stagneert de uitgifte van gemeentelijke bouwgrond. Ook de opbrengsten vanuit de toeristenbelasting dalen de laatste jaren. Daarnaast komt de medefinanciering van projecten door andere overheden onder druk te staan.

Door de crisis kunnen bepaalde uitgaven juist stijgen zoals het totaalbedrag aan sociale uitkeringen. Daarnaast wordt door de vergrijzing een toename verwacht in de aanvragen voor Wmo-verstrekkingen.

Voor het gemeentelijke huishoudboekje geldt hetzelfde als voor een persoonlijk huishoudboekje: de uitgaven en inkomsten moeten in balans zijn. Als de inkomsten dalen, moet er geschrapt worden in de uitgaven. Het gemeentebestuur staat op het punt lastige keuzes te maken. Er zijn plannen voor grote investeringen in scholen, ouderenhuisvesting en versterking van natuurwaarden. Hiervoor is het geld nog niet beschikbaar. Als de gemeente (een deel van) de plannen wil uitvoeren, zal er opnieuw bezuinigd moeten worden.

Op 1 maart 2010 heeft de gemeente al een deel van de bezuinigingsvoorstellen bekend gemaakt. Die lijst bestond uit zogeheten `technische' bezuinigingen en zaken waarover het college een besluit kon nemen. Deze bezuinigingsmaatregelen hebben weinig (of geen) impact op de Westerveldse samenleving.

Voorzet

De coalitie heeft in het coalitieakkoord een voorzet gegeven voor verdere bezuinigingen, die wel degelijk effect (kunnen) hebben op inwoners, organisaties en voorzieningen. Over deze lijst wordt bij de behandeling van de Perspectiefnota op 22 juni een besluit genomen. In de lijst staat onder andere:


- afschaffen schoolzwemmen;


- 10% bezuiniging op muziekonderwijs;


- 10% bezuiniging op het maatschappelijk werk;


- verlaging van de subsidie voor Stichting Welzijn Meppel Westerveld met 10%;


- verlaging van de subsidie voor de bibliotheken in Westerveld met 10%;


- verlaging van de subsidie voor amateuristische kunstbeoefening;


- verlagen van de sportsubsidies met 10%.

Daarnaast staan er ook voorstellen in de lijst die de gemeentelijke organisatie treffen.

Inspreken

De vergaderingen van de raadscommissies en de gemeenteraad zijn openbaar: belangstellenden zijn welkom op de publieke tribune. Daarnaast worden raadsvergaderingen in beeld en geluid uitgezonden via internet. Het is niet mogelijk/toegestaan om vanaf de publieke tribune mee te doen aan de vergadering. Wél is het mogelijk om op bepaalde agendapunten in te spreken.

Bij de behandeling van de Perspectiefnota is het mogelijk om in te spreken. Een inspreker kan dit tot 12.00 uur op de dag van de vergadering aangeven bij de griffie per e-mail
info@gemeentewesterveld.nl of telefonisch (0521) 349 349.

Documenten

De Perspectiefnota en lijst met bezuinigingsvoorstellen zijn te downloaden.