Universiteit Leiden

Eerste jaarconferentie LUCIS: de sharia in nationale rechtssystemen

Welke plaats heeft het islamitisch recht in de rechtssystemen van moslimlanden? Wat zijn de meest recente ontwikkelingen en hoe staat het met de positie van de vrouw, of met de mensenrechten? 22 en 23 juni discussiëren auteurs en anderen over het ter plekke gepresenteerde nieuwe boek Sharia Incorporated.

LUCIS

Op 22 en 23 juni discussiëren auteurs en anderen over het boek Sharia Incorporated.

Op 22 en 23 juni discussiëren auteurs en anderen over het boek Sharia Incorporated.

Een van de doelstellingen van het vorig jaar opgerichte LUCIS, het Leids Universitair Centrum voor de Studie van de Islam in de Samenleving, is het leveren van wetenschappelijke ammunitie in âhet islamdebatâ.

In de eerste internationale jaarconferentie van LUCIS, die het samen met het Van Vollenhoven Instituut voor Recht en Bestuur in Ontwikkelingslanden heeft georganiseerd, wordt meteen een hot topic aangevat: de Sharia.

Vergelijkend overzicht

Het uitgangspunt van de conferentie wordt gevormd door de resultaten van het internationale onderzoeksproject âSharia and National Lawâ, die hebben geleid tot de publicatie van Sharia incorporated: A Comparative Overview of the Legal Systems of Twelve Muslim Countries in Past and Present, ed. Jan Michiel Otto (Leiden University Press 2010). De eerste fase van dit project is in 2003 geïnitieerd in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Sharia Incorporated

In Sharia incorporated worden de nationale rechtssystemen van twaalf moslimlanden vergeleken â in het Midden-Oosten, Centraal-Azië. Zuid-Oost Azië en Afrika. De hoofdvraag is: welke positie heeft de sharia in het nationale recht van die landen. De conferentie biedt een gelegenheid aan de auteurs van het boek om samen met een aantal andere toonaangevende vakgenoten in het openbaar de overeenkomsten en verschillen, bevindingen en conclusies te bespreken. In hoeverre heeft invoering van de sharia geleid tot toenemende schendingen van mensenrechten en inbreuk op de rechtsstaat? Is de positie van de vrouw in de meeste landen de laatste decennia verslechterd? Hoe zit het met de invoering en uitvoering van gruwelijke lijfstraffen? Welke interpretaties en politieke groeperingen hebben de overhand, radicalen of gematigden? Hoe wordt hierop gereageerd door regeringen, van moslimlanden, maar ook in het Westen?

Ontwikkelingslanden

Boek en conferentie willen vooral perspectief en analyse bieden, als tegenwicht tegen het reductionisme en essentialisme dat het maatschappelijk debat vaak domineert. De redactie van Sharia Incorporated doet dit bijvoorbeeld door de twaalf besproken landen niet uitsluitend als moslimlanden te presenteren, maar erop te wijzen dat het daarnaast stuk voor stuk ontwikkelingslanden zijn met ieder zijn eigen diffuse erfenis aan rechtssystemen en elementen daaruit: Europees koloniaal en postkoloniaal recht, gewoonterecht, internationaal recht, en islamitisch recht. En met ieder zijn specifieke â en niet geringe - politieke en maatschappelijke problemen en religieus-politieke machtsverhoudingen.

Key note speakers

Tot de keynote sprekers van de conferentie behoren demissionair minister van Justitie en Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin, die het boek in ontvangst zal nemen, alsmede Abdullahi An-Naâim, Ian Buruma, Baudouin Dupret, Graham Fuller en John Bowen.

Ontwikkelingen tot 2010

Voordrachten over de recente ontwikkelingen in hun land van expertise â bijgewerkt tot 2010 - worden gehouden door

* Maurits Berger & Nadia Sonneveld (Egypte)
* Léon Buskens (Marokko)

* Esther van Eijk (Saoedi Arabië)

* Olaf Köndgen/Sonia Aziz Malik (Soedan)

* Mustafa Koçak/Sevinc Aydar (Turkije)

* Mohammad Hamid Saboory & Nadjma Yassari (Afghanistan)
* Ziba Mir-Hosseini (Iran)

* Martin Lau (Pakistan)

* Jan Michiel Otto (Indonesië)

* Andrew Harding (Maleisië)

* Dorothea Schulz/Maaike de Langen (Mali)
* Philip Ostien/ Albert Dekker (Nigeria)

Meer informatie

Sharia incorporated: A Comparative Overview of the Legal Systems of Twelve Muslim Countries in Past and Present, ed. Jan Michiel Otto (Leiden University Press 2010)

Eerder in de Universitaire Nieuwsbrief

Sharia en nationaal recht (28 februari 2006)