E.ON en TU Delft onderzoeken bijstoken biomassa
Op 21 juni 2010 starten energiebedrijf E.ON en de TU Delft een gezamenlijk onderzoek naar de mogelijkheden om een hoger percentage biomassa bij te stoken in kolencentrales. Hierdoor kan de CO2-uitstoot van kolencentrales flink worden verlaagd.
Op dit moment bestaat iets minder dan 10% (van de thermische input) van het mengsel in de verbrandingsketels van kolencentrales uit biomassa. Het bijstoken van een hoger percentage biomassa - biologische restproducten zoals hout en landbouwafval - kan de CO2-uitstoot van kolencentrales flink reduceren, tot ongeveer de uitstoot van de veel schonere gascentrales. Energiebedrijf E.ON wil rond 2015 30% biomassa bijstoken en op de langere termijn zelfs 50% (rond 2030).
Om het aandeel biomassa te kunnen vergroten, is het nodig te weten wat de effecten van specifieke 'blends' van verschillende soorten biomassa met steenkolen zijn op het verbrandingsproces. In het samenwerkingsprogramma 'Energy from Biomass' zullen E.ON en de TU Delft aan de hand van modellen berekenen wat deze effecten zijn. Daarnaast onderzoeken ze de relaties tussen bepaalde 'blends' en afzettingen die ontstaan in de ketels die het rendement mogelijk kunnen aantasten. Ook meten ze de uitstoot van stoffen als stikstofoxiden bij verschillende samenstellingen en vergelijken ze het verbranden en vergassen van biomassa. Het onderzoeksprogramma gaat vier jaar duren en houdt een postdocpositie en een promovendusplaats in.
Technische Universiteit Delft