Boek `De zomer van 1962' blijkt bestseller onder veteranen


VOORBURG, 20100621 -- De `Zomer van 1962' over de laatste gevechten om Nederlands Nieuw-Guinea, in het oerwoud en aan de conferentietafel, is in de veteranenwereld hard op weg een bestseller te worden. In het boek beschrijft Andreas Schelfhout met veel onderkoelde humor en scherp gevoel voor detail, ons laatste grote avontuur in de Oost.

In mei 1960, nu een halve eeuw geleden, vertrok vliegdekschip Karel Doorman samen met smaldeel V afgeladen vol oorlogsmateriaal, officieel voor vlagvertoon rond de wereld, maar in werkelijkheid ging de reis naar het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. In dezelfde maand werd het 6e Infanterie Bataljon Oranje Gelderland opgericht.
Beide gebeurtenissen markeren het begin van de laatste krachtmeting om Nieuw-Guinea, een conflict dat in 1962 eindigde in overdracht van het eiland aan de Verenigde Naties en daarmee aan Indonesië.
Overhaast werden versterkingen uitgezonden. Eenheden van de marine en de luchtmacht werden in hoog tempo gevolgd door onderdelen van de landmacht; batterijen luchtdoelartillerie, het 17e Bataljon Infanterie Chassé en het 41e Bataljon Stoottroepen, overgevlogen met de DC-8 en overgevaren met de Zuiderkruis, de Grote Beer en de Waterman.
Eerte Kamerlid drs. Hans Hillen: "De zomer van 1962 verbijstert door de beschrijving van de weinig doordachte wijze waarop `onze jongens' - en dan vooral van de landmacht, een militair conflict in werden gestuurd. Compleet onvoorbereid, oppervlakkig gekeurd en met kleding en uitrusting , uitstekend geschikt om de winters op de Noord-Duitse laagvlakte te doorstaan, maar niet de temperaturen in de tropen. Het boek is een indringend tijdsbeeld. Toen gebeurd, maar juist nu, een halve eeuw later, waard om te lezen en te overdenken."

Andreas Schelfhout: "De zomer van 1962", Uitgeverij U2pi, ISBN 978-90-8759-196-0, 16,50 euro.
Te bestellen bij iedere boekhandel, via internet en op www.jouwboek.nl/webshop.