Meer diervriendelijker vlees, kip en eieren in de schappen
Persbericht | 21-06-2010
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
presenteert een studie van het LEI Wageningen UR waaruit blijkt dat de
omzet van diervriendelijk geproduceerd vlees, kip en eieren fors is
gestegen. Consumenten gaven daaraan in 2009 in de supermarkt bijna twee
keer zoveel geld uit; van 21,5 miljoen euro in 2008 naar 40,7 miljoen
euro in 2009.
In percentages is de verkoop in de supermarkt van deze dierlijke
producten gestegen van 0,7% naar 1,2%. Het vlees is te herkennen aan
bijvoorbeeld het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Dit
kenmerk is een garantie voor onder andere meer ruimte, meer daglicht en
meer afleidingsmateriaal voor de dieren.
Als de verkoop van biologisch geproduceerd vlees, kip en eieren - wat
ook diervriendelijker wordt geproduceerd - wordt opgeteld bij de
resultaten, komen de verkooppercentages hoger uit. Dan is het
percentage duurzaam geproduceerd vlees, kip en eieren 3%.
Minister Verburg: `Het is nu duidelijk: duurzaam is geen hype, maar een
trend, waarvan ik de verwachting heb dat deze zich gestaag zal
voortzetten. Ik hecht veel waarde aan de stijging waaraan alle partijen
hard hebben gewerkt. Het slaat aan.' De omzet van diervriendelijker
geproduceerd varkens- en rundvlees steeg het hardst. Dat komt vooral
door de introductie van duurzamer geproduceerd vlees in 2009.
Minister Verburg sloot vorig jaar een convenant met verschillende
brancheorganisaties en de Dierenbescherming om het aandeel
diervriendelijker geproduceerd vlees, kip en eieren elk jaar met
minimaal 15% te verhogen. Die doelstelling is ruim gehaald.
Aan het convenant `Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten'
van mei 2009 doen de volgende organisaties mee: het ministerie van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Dierenbescherming, Land- en
Tuinbouworganisatie (LTO), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL),
Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca), Centrale
Organisatie voor de Vleessector (COV), Nederlandse Vereniging van
Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), Algemene Nederlandse
Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) en de Koninklijke Nederlandse
Slagersorganisatie (KNS).
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit