Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Start Stuifmeel Ideeën

Hardlopen, energie en ideeën in Amsterdam Oost.

21 juni 2010
Hardlopers in Amsterdam Oost kunnen met een speciale estafettestaaf tijdens het hardlopen energie opwekken en afgeven aan een lichtgevende installatie in het Oosterpark.

Een kunstenaarscollectief is na een testperiode van enkele maanden gestart met het community art project Stuifmeel Ideeën, waarbij hardlopers in Amsterdam de mogelijkheid krijgen om bewegingsenergie om te zetten in elektriciteit en deze af te geven aan een lichtgevende installatie - in de vorm van een fantasieboom - in het Oosterpark. Zodra het donker wordt geeft deze installatie licht. De benodigde energie voor de installatie wordt geleverd door hardlopers die zijn voorzien van een estafettestaaf waarmee bewegingsenergie omgezet wordt in elektriciteit. Daarnaast zijn ook een aantal zonnepanelen in de installatie verwerkt.

Een belangrijk uitgangspunt van het project is de veronderstelling dat hardlopen een positieve invloed heeft op de creativiteit van mensen. In het project hopen de kunstenaars te onderzoeken of hardlopers aan de hand van de estafettestaven niet alleen energie bijeen kunnen brengen, maar ook ludieke en inspirerende ideeën over het thema duurzaamheid kunnen bedenken om dit actuele thema een tastbare vorm in Amsterdam te geven.

De installatie is verbonden met het internet en biedt een aantal speelse
mogelijkheden. Zo wordt bijvoorbeeld via de bijbehorende website zumzum.nl bijgehouden hoeveel energie er door de deelnemers aan de installatie is afgegeven. De energie wordt bij benadering omgezet in het totaal aantal gelopen kilometers en in de vorm van een virtuele wereldreis op de website zumzum.nl afgebeeld.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de, Stadsdeel Oost, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Eigen Haard en het Klimaatbureau Amsterdam.

Website

Zum zum

---