Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

begonnen

Surveillances Veerse meer weer begonnen

Volgende week start waterschap Zeeuwse Eilanden weer met de surveillances rond het Veerse Meer. Samen met acht instanties wordt gesurveilleerd om overlast voor omwonenden en recreanten te voorkomen. De surveillances vinden plaats van 26 juni tot en met 11 september in de avond, nacht en in de weekenden. Alle partijen zijn enthousiast over het effect van de samenwerking, zodat deze dit jaar ook weer door de meeste partijen is aangegaan.

De speerpunten voor het zomerseizoen van 2010 zijn het aanpakken van vernielingen die rond het Veerse meer gepleegd worden, met name op het recreatieterrein Schelphoek. Daarnaast is er speciale aandacht voor wildkamperen en verboden activiteiten in het bos bij De Piet. Met name de vernielingen zorgen voor veel overlast en daders zullen direct worden opgepakt.

Natuurlijk is men ook alert op overige overtredingen als baldadigheid, open vuur, crossen, harde muziek, wild- en visstroperij, hennepplantages, het dumpen van afval, diefstallen en te hard varen.

Betrokken zijn de gemeenten Veere, Goes, Noord-Beveland, de Regiopolitie Zeeland, de KLPD afdeling Waterpolitie, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Federatie Sportvisserij Zuidwest Nederland en waterschap Zeeuwse Eilanden.

Preventief
Het doel van de surveillances is het voorkomen van overlast en is dus voornamelijk preventief.

Zo wordt er in het begin van de avond vaak een praatje gemaakt met mensen waarvan het lijkt of ze bijvoorbeeld op een parkeerterrein willen overnachten om hen voor te lichten over de regels in Nederland met betrekking tot `wild' kamperen. De politieagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren die de surveillances uitvoeren weten vaak op welke campings nog plaats is en verwijzen mensen daar naartoe.

Samenwerking
De extra surveillances zijn in 2003 op initiatief van het waterschap gestart. Er waren veel klachten bij omwonenden en ondernemers rond het Veerse Meer. Met name het dealen van drugs op de parkeerplaatsen van diverse horecabedrijven en wildkamperen kwam veel voor.

De afgelopen jaren hebben steeds meer overheden en andere organisaties zich aangesloten bij de surveillances. Het voordeel hiervan is dat niet ieder op eigen houtje surveilleert en dat versnippering wordt voorkomen. Een ander voordeel is dat de deelnemende organisaties elkaar beter leren kennen, hetgeen een gunstig effect heeft op de samenwerking in de rest van het jaar. Bovendien heeft het waterschap de afgelopen jaren veel positieve reacties gekregen over de surveillances en de afname van overlast in het gebied.