UMC Utrecht
Thee of koffie verlaagt kans hartziekte
Het drinken van thee verlaagt de kans op hartaandoeningen. Ook matig
koffie drinken kan geen kwaad en is mogelijk zelfs gunstig.
Onderzoekers van het UMC Utrecht concluderen dat uit de leefstijl van
ruim 37.000 Nederlanders die ze dertien jaar volgden. Afgelopen vrijdag
stonden de resultaten van het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis,
and Vascular Biology (ATVB) online.
Onderzoekers van het Julius Centrum van het UMC Utrecht brachten samen
met RIVM-onderzoekers via vragenlijsten de leefstijl en
voedingsgewoonten van de Nederlandse deelnemers aan de EPIC-studie in
kaart. Zo volgden ze ruim 37.000 mensen gedurende 13 jaar waarin 1387
mensen kransslagaderziekte kregen, waarvan 123 eraan overleden en 563
een beroerte, waaraan 70 mensen overleden. Daarna keken ze of koffie-
en thee-consumptie deze ziekte- en sterfteoorzaken beïnvloedden.
Het drinken van koffie of thee blijkt de kans op een beroerte niet te
veranderen, maar heeft wel invloed op ziekte van de kransslagaderen (de
meest voorkomende hartaandoening). Het drinken van meerdere koppen thee
per dag verlaagt het risico op kransslagaderziekte met ongeveer een
derde. Het gaat om gewone, zwarte thee (groene thee wordt te weinig
gedronken om conclusies over te trekken). Vooral matige
koffieconsumptie verlaagt het risico op kransslagaderziekte:
koffiegebruik van 1-4 koppen per dag gaat gepaard gaat met een ongeveer
20% lager risico ten opzichte van minder dan 1 of meer dan 4 koppen
koffie per dag.
Hoe koffie en thee de gezondheid beïnvloeden maakt dit onderzoek niet
duidelijk. Koffie, en in mindere mate thee, bevat caffeïne dat het
risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verhogen. Maar koffie en thee
bevatten ook antioxidanten die juist een gunstig effect hebben. Het
netto resultaat is gunstig.
Koffie- en theedrinkers hebben overigens opvallend verschillende
leefstijlen. Het drinken van veel thee gaat samen met een hogere
opleiding, meer bewegen, minder alcohol drinken, minder roken en minder
overgewicht. Voor stevige koffiedrinkers geldt precies het omgekeerde.
Die leven over het algemeen juist ongezonder. In het onderzoek werd
hiermee rekening gehouden.
Eind vorig jaar concludeerden de onderzoekers al dat koffie en thee de
kans op diabetes type II verlagen.
Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl.
maandag 21 juni 2010