TenneT


Eerste gezamenlijke internationale aanbesteding TenneT/transpower

21-06-2010 Vandaag starten TenneT/transpower een gezamenlijk Europees aanbestedingstraject. Het betreft een aanbesteding van vijf vermogenstransformatoren met de optie voor meerdere soortgelijke transformatoren. Deze eerst gezamenlijke operationele inkoop biedt de organisatie één van de beoogde synergie-effecten.

De vijf transformatoren zijn bedoeld voor Nederland en Duitsland. Twee transformatoren van 400 kV (300 MegaVolt Ampère) zijn nodig voor de Duitse hoogspanningstations Redwitz en Eltmann in het noorden van de deelstaat Beieren, circa 80 km van Bayreuth. Dit als gevolg van de uitbreiding van de transportcapaciteit tussen de Duitse deelstaten Thüringen en Beieren. De drie transformatoren van 380 kV (350 MegaVolt Ampère) voor Nederland worden op station Ens geplaatst voor het geplande windmolenpark in de Noordoostpolder. Naar verwachting worden de vijf transformatoren in de winter van 2011/2012 geleverd voor de stations in Duitsland en in het najaar van 2012 voor het station in Nederland. Door de gezamenlijke inkoop van transformatoren verwacht de onderneming projecten goedkoper te kunnen realiseren.

Het versterken van de elektriciteitsnetten in Nederland en Duitsland past in de strategie van TenneT. De komende jaren wordt als sterke Europese speler verder gebouwd aan een goed functionerende markt. TenneT verwacht de komende vijf tot zeven jaar zo'n 6 miljard euro te investeren in Nederland en Duitsland gezamenlijk.

De nieuwe onderneming is met 1700 medewerkers, negen vestigingen en ruim 20.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen een toonaangevende internationale system operator in Europa. De combinatie van TenneT en transpower biedt diverse voordelen waaronder prijsegalisatie, verbeterde netbalancering en inzicht in netsituaties en duurzame energie ontwikkeling in beide landen.