Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Valkenburg, 8 juni 2010

19 en 20 juni aanstaande:
Eerste Nationale Werelderfgoed Weekend

Op 19 en 20 juni houden de Werelderfgoederen in Nederland voor de eerste keer het 'Nationale Werelderfgoed Weekend' met veel activiteiten. Zij onderstrepen hiermee de bijzondere betekenis van de door de UNESCO vastgestelde Werelderfgoederen in Nederland.

De Nederlandse Werelderfgoederen
Het voormalig eiland Schokland
Het sinds 1995 eerste en enige archeologische Werelderfgoedmonument in Nederland maakt nu deel uit van de Noordoostpolder als een lichte, ruim vier kilometer lange verhoging in het polderland. Omstreeks 1450 kreeg het de naam Schokland en het werd in 1942 opnieuw deel van het vasteland. Op www.beleef-schokland.nl is alle informatie over Museum Schokland in Ens te vinden.

De Beemster
Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland, die het Wereld Erfgoed Stelling van Amsterdam overlapt, behoort sinds 1999 bij het Werelderfgoed. Deze 17e eeuwse droogmakerij werd opgezet om een bedreigend binnenwater om te zetten in vruchtbare en winstgevende landbouwgrond (7.200 ha) volgens de principes van een Oud-Romeinse stad. Een geplande landinrichting die tegenwoordig ook nog wordt gevolgd. Een van de uitvoerders was Adriaensz.Leeghwater. Op www.beemsterinfo.nl wordt alles uitgebreid uiteengezet.

Stelling van Amsterdam
Deze 135 kilometer lange, cirkelvormige verdedigingslinie rond Amsterdam versterkt met 42 forten werd in 1996 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De stelling, die tussen 1883 en 1920 werd aangelegd en weliswaar overbodig bleek te zijn gegeven de ontwikkeling van vliegtuigen en verdragend geschut, is een uniek monument van defensieve en waterstaatkundige techniek. Op www.stellingvanamsterdam.nl zijn de nodige indrukken van dit monument op te doen.

Molens te Kinderdijk
Deze 19 molens, waaronder 16 grote boezemmolens, bij de sluizen van Elshout zijn een internationaal bekend Nederlands symbool. De molens werden tussen 1738 en 1740 gebouwd en zorgden voor droogmaling van de Nederwaard van de Alblasserwaard en de bemaling van de Overwaard. In 1868 namen stoom- en elektrische gemalen deze taken over. www.molenskinderdijk.nl geeft een beeld van dit stukje Nederlandse cultuur dat in 1997 met recht op de lijst van het Werelderfgoed kwam.

Ir. D.F. Woudagemaal
Het grootste stoomgemaal, dat ooit ter wereld werd gebouwd, het Ir. D.F. Woudagemaal uit 1920 in Lemmer, dankt zijn naam aan de hoofdingenieur. Ondanks dat de taken in 1967 voor een groot deel werden overgenomen door een tweede elektrisch gemaal bij Stavoren, komt het stoomgemaal toch nog dikwijls in actie. Dit voorbeeld van de industriële techniek van de 20e eeuw kreeg in 1998 een vermelding op de Werelderfgoedlijst. Op www.woudagemaal.nl is informatie over het gemaal te vinden.

Rietveld Schröderhuis in Utrecht
Dit in 2000 op de lijst van Werelderfgoed geplaatste woonhuis werd in 1924 in opdracht van Truus Schröder-Schräder naar een ontwerp van architect-meubelmaker Gerrit Thomas Rietveld gebouwd. Het huis valt sterk op door de architectuur van elkaar snijdende, horizontale en verticale vlakken, lijnen en vensters en het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw en van wit, grijs en zwart. Al snel na de bouw trok het huis, mede door de inrichting, wereldwijd de aandacht als één van de belangrijkste bouwwerken van de Moderne Architectuur. www.rietveldschroderhuis.nl verstrekt uitgebreide informatie.

Waddenzee Het unieke, dynamische Waddengebied is nog jong. Het is ontstaan na de laatste ijstijd circa 7000 jaar geleden, maar er worden nog steeds zandplaten en duinen in snel tempo gevormd en afgebroken. Er zijn landschappen in alle fases van ontwikkeling en zelfs vandaag de dag is met eigen ogen te zien en mee te maken hoe ze in de ijstijd ontstonden. Op eigen wijze laat de Waddenzee zien hoe natuur, planten en dieren zich steeds weer aanpassen aan de dagelijks wisselende omstandigheden op het wad. Daar waar zoet rivierwater zich mengt met het zoute zeewater en processen als het getij, wind en het afzetten van zand en slik nog voorkomen, hebben de dieren en planten zich vernuftig aangepast. Er is een uitzonderlijke variëteit aan leven in de Waddenzee; veel vaste bewoners, maar ook veel bezoekers. Ieder jaar komen er 10 tot 12 miljoen trekvogels naar het Waddengebied. Op het land en in het water leven ± 10.000 verschillende planten en dieren. Zo'n enorme variatie is nergens ter wereld te vinden. De mens is al duizenden jaren met het Waddengebied verbonden. Hij heeft dan ook mede bijgedragen aan de vorming van het gebied. Er werden onder andere kwelders ingepolderd om gras- en landbouwgrond van te maken en dijken gebouwd om het land te beschermen. Nog steeds maakt de mens gebruik van het gebied; de vaargeulen worden gebruikt om goederen te transporteren, er wordt op vissen, garnalen en mosselzaad gevist, op de droogvallende platen wordt wadgelopen, in de geulen wordt gezeild en veerboten varen van en naar de eilanden. De Waddenzee kent een belangrijke, grote, culturele geschiedenis. Door haar unieke natuurwaarden, waarvan het van wereldwijd belang wordt geacht het te behouden, is de Waddenzee uitgeroepen tot natuurlijk erfgoed. Informatie is te vinden op www.waddenzeewerelderfgoed.nl Activiteiten tijdens het Eerste Nationale Werelderfgoed Weekend

Het voormalig eiland Schokland
Programma zaterdag 19 juni van 11.00-17.00 uur
Middelbuurt omgeving

- Rondritten met boerenkar over het (voormalige) eiland Schokland (13.00 en 14.30 u)
- Demonstraties grasmaaien en schudden door de Oldtimerclub
- Poonroken

- Houtskoolschetsen, kijken en meedoen
Museum (toegang ¤ 3,80, MJK gratis)

- Workshop zeemansliederen door William Vercraeije (14.00 en 15.30 u)
- Stenenzolder: oude films over Schokland en Noordoostpolder door de Vrienden van Schokland (13.30-16.30 uur)
- 'Zeven in één klap'; Oud-Hollandse liedjes in de kerk en buiten (12.00-16.00 u)
- Zomertentoonstellingen: 'Beeldhouwerscollectief ABK' en Schilderijen Jos Lussenburg Gesteentetuin Schokkerbos

- Stenen zagen

- Schatgraven

- Rondwandeling Gesteentetuin met gids (14.30 u)
- Speurtochten en routes met MP3-speler voor de hele familie
- Excursie naar de Noordpunt met gids (13.30 u)
- Pannenkoeken bakken (kleine vergoeding)

- Kinderactiviteiten met thema 'prehistorie' (kleine vergoeding) Doorlopende pendeldienst tussen Museum en Gesteentetuin met boerenkar

Programma zondag 20 juni van 11.00-17.00 uur
Middelbuurt omgeving

- Rondritten met boerenkar over het (voormalige) eiland Schokland (13.00 en 14.30 u)
- Demonstraties schapendrijven (12.00, 13.30 en 15.00 u)
- Poonroken

- Houtskoolschetsen, kijken en meedoen
Museum (toegang ¤ 3,80, MJK gratis)

- Bart's Vertelcarrousel (12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 u)
- Stenenzolder: uitleg stenencollectie door de 'Vrienden van Schokland' (13.30-16.30 uur)
- Vertellingen/rondleidingen door Gerard Corjanus van de Schokkervereniging
- Muziek door 'Zeven in één klap', Oud-Hollandse liedjes in de kerk en buiten
- Zomertentoonstellingen: 'Beeldhouwerscollectief ABK' en schilderijen Jos Lussenburg

Gesteentetuin Schokkerbos

- Stenen zagen

- Schatgraven

- Rondwandeling gesteentetuin met gids (14.30 u)
- Speurtochten en routes met MP3-speler voor de hele familie
- Excursie naar de Noordpunt met gids (13.30 u)
- Pannenkoeken bakken (kleine vergoeding)
Doorlopende pendeldienst tussen Museum en Gesteentetuin met boerenkar Info: www.schokland.nl

De Beemster en de Stelling van Amsterdam

11.30 uur - Herenboerderij Westerhem

Feestelijke presentatie van Werelderfgoed de Beemster met een korte theatervoorstelling en een kunstexpositie van beeldend kunstenaars uit de Beemster.

13.00 uur - Fort aan de Jisperweg

Openstelling van het fort dat altijd is gesloten: met een routebeschrijving kunnen bezoekers vrij rondkijken in het fort en ze krijgen van gidsen van Natuurmonumenten informatie over de historie en natuurwaarden ervan. Tijdens een picknick kan men genieten van de weidse groene omgeving van het bijzondere fort.

14.30 uur - Fort bij Spijkerboor

Op het grootste fort van de Stelling van Amsterdam hangt in de middag een festivalachtige sfeer: de rondreizende theaterfestival Karavaan geeft een voorproefje van de juli-editie met een straattheatervoorstelling van Firma Fockschaep. Liefhebbers kunnen meedoen aan tekenactiviteiten en onder begeleiding van een beeldend kunstenaar, op die manier het fort bekijken en ontdekken. Vervolgens wordt er voor iedereen een feestelijke boerenmaaltijd geserveerd.

Praktische informatie

Op het parkeerterrein aan de Volgerweg nabij Fort bij Spijkerboor kunnen bezoekers 's ochtends de auto parkeren om vervolgens per fiets de drie locaties te bezoeken. Ook bestaat de mogelijkheid om op eigen gelegenheid één of meerdere delen van het programma te bezoeken.

Info: Aanmelden voor deelname met of zonder maaltijden op www.formdesk.com/kcnh/werelderfgoedweekend.

Programma:

10.30 - 11.00 uur Startpunt parkeerterrein Volgerweg, fietsen ophalen.

11.30 uur Presentatie Werelderfgoed de Beemster, theatervoorstelling

Betje Wolff en Aagje Deken, kunstexpositie en bezoek museum.

13.00 uur Bezoek en picknick Fort aan de Jisperweg.

14.30 uur Culturele evenementen op Fort bij Spijkerboor.

17.30 uur Einde programma, fietsen kunnen tussen 17.00 - 18.00 uur

worden teruggebracht.

Tijdens het Werelderfgoedweekend zijn ook andere forten van de Stelling van Amsterdam open, zoals Kustbatterij bij Diemerdam en Forteiland Pampus. Info: www.stellingvanamsterdam.nl

Molens in Kinderdijk

Het verhaal achter het mooie plaatje van Kinderdijk. Op zaterdag 19 juni kan worden deelgenomen aan een speciale wandelroute door het Werelderfgoed. Via een routeformulier, dat bij de entree is te verkrijgen, ontstaat inzicht in de route. Gaandeweg wordt informatie verstrekt over de werking van de molens, het leven op de molens en hun specifieke techniek. De kosten voor deelname bedragen ¤ 5,-- per persoon. Na de wandeling is men op de hoogte van het watermanagement door de eeuwen heen en weet men alles over de molen en zijn functie.

Op zaterdag 19 juni is er van 09.30 tot 17.00 uur een workshop vliegerfotografie met vliegers die spectaculaire foto's oplevert. De deelnemers leren van professionals hoe te fotograferen vanuit de lucht. Maximaal aantal deelnemers: 18. Kosten inclusief lunch bedragen ¤ 40,-- per persoon.

Aanmelden bij Kinderdijk 078 691 28 30 of op info@molenskinderdijk.nl Info: www.molenskinderdijk.nl Ir. D.F. Woudagemaal
Op het Woudagemaal te Lemmer worden gedurende het weekend rondleidingen gegeven. Het gemaal is open van 10.00 tot 17.30 uur. Info: www.woudagemaal.nl

Rietveld Schröderhuis in Utrecht
Op een Rietveldbank, tegenover het Rietveld-Schröderhuis, wordt op zondag 20 juni van 13.00 tot 17.00 uur een interviewprogramma georganiseerd. In die interviews - elk van een half uur - vertellen bekende Nederlanders over het Werelderfgoed waar zij een bijzondere band mee hebben. Zij zitten op een Rietveldbank met boven zich een scherm waarop beelden te zien van het werelderfgoed waar zij over praten. Het publiek zit in de tuin van het Rietveld Schröderhuis.

Waddenzee Zaterdag 19 juni: officiële opening van de Waddenzee als UNESCO Werelderfgoed. Zondag 20 juni vanaf 09.30 uur: publieksdag van de 'Stichting Natuurschool'. Startlocatie en centraalpunt: Haven Lauwersoog.
Op de startlocatie worden de deelnemers verwelkomd. Er wordt een korte toelichting gegeven over het ontstaan van deze dag en de betekenis van de Werelderfgoedstatus voor de Waddenzee. Vervolgens vertrekken de deelnemers met de touringcar of eigen vervoer naar de wadlooplocatie (vijf minuten rijden).

Activiteiten
Wadlopen en korren/sleepnetvissen op de locatie: Hoek van de Bant. Hybiën - speciaal voor kinderen - op de locatie: Lauwersmeer. Waddenexcursie met MS Silverwind op de locatie: Lauwersoog.

Een tocht van een uur met Waddencruiseschip De Silverwind onder begeleiding van een vaardige bioloog en Natuurschoolgids. Info: www.natuurschool.nl

Fotowedstrijd

Tijdens het Eerste Nationale Werelderfgoederen Weekend wordt er een fotowedstrijd gehouden. De opdracht is: het Werelderfgoed van keuze op een bijzondere wijze in beeld brengen. Tot 21 juni 2010 kan digitaal worden ingezonden. Een deskundige jury van professionele fotografen beoordeelt de inzending en bepaalt drie prijswinnaars.

Info: nadere informatie over programma's en fotowedstrijd www.werelderfgoed.nl