Ingezonden persbericht


Gebrande aarde
Recente schenkingen keramiek

19 juni - 10 oktober 2010

Vanaf 19 juni toont Museum Boijmans Van Beuningen in de tentoonstelling 'Gebrande aarde' ruim 130 keramische objecten. Deze vazen, kommen en containers zijn afkomstig uit recente schenkingen van particuliere collecties. De objecten zijn nooit eerder getoond aan publiek.

Museum Boijmans Van Beuningen is verheugd over deze bijzondere schenkingen van keramiek uit Duitsland, Engeland, Scandinavië en Japan. Het betreft keramiek van uit de periode 1950 tot heden van belangrijke hedendaagse keramisten zoals Lucie Rie, Ken Eastman, Bodil Manz en Beate Kuhn. De collectie Nederlandse en internationale keramiek van het museum is met deze schenkingen van Den Blaauwen, Verberne, Van Achterbergh en Willems uitgebreid en verrijkt.

Schenkingen
In collectie Den Blaauwen bevinden zich objecten van hedendaagse keramisten die Museum Boijmans Van Beuningen zelf al jaren volgt. De collectie Verberne is de jongste en grootste verzameling en bevat objecten uit Canada, Australië en Japan. Uit deze collectie zijn objecten gekozen van onder meer Bodil Manz en Ken Eastman, die op dit moment tot de internationale top van keramisten worden gerekend. Hun werk gaat vooral over het onderzoek naar functionele keramiek, waarbij kleur en vorm een belangrijke rol spelen. In deze tentoonstelling zijn ook objecten, met illustraties uit het dagelijkse leven, van Lies Cosijn te zien. De objecten van deze Nederlandse keramiste maken onderdeel uit van de collectie Willems.

Verzamelaarsmuseum
Vanaf de oprichting hebben particuliere verzamelaars een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het museum. In de tweede helft van de twintigste eeuw werden de eigen aankopen van het museum steeds talrijker, maar nog altijd profiteert het museum van de generositeit van verzamelaars. De recente schenkingen van de collecties van de particulieren Den Blaauwen, Willemse, Verberne en een anonieme particulier zijn van groot belang voor de verzameling moderne Kunstnijverheid.




Ingezonden persbericht