Speeltuinbende overvalt eerste speeltuin

10/06/2010 14:42

NSGK voor het gehandicapte kind

Kindertestteam test speeltuinen op (on)toegankelijkheid

Op 19 juni zal de speeltuinbende, een kindertestteam van kinderen met én zonder handicap, voor het eerst op pad gaan om speeltuinen door het hele land te testen op (on)toegankelijkheid. Veel speelplaatsen zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet geschikt zijn voor een rolstoel. De speeltuinbende wil hier verandering in brengen en zal de speeltuinen aan een strenge keuring onderwerpen. Want wie kan beter beoordelen of speelplaatsen voor iedereen bespeelbaar zijn, dan kinderen zelf?

Kan ik de speeltuin inkomen, hoe zit het met de toiletten, welke toestellen kan ik wel/niet bespelen met mijn handicap en wat is er nodig om dit te veranderen? Aan de hand van dit soort vragen bepaalt de speeltuinbende hoeveel sterren een speeltuin krijgt. Minimaal valt er één ster te behalen en het maximaal te behalen sterren is vijf. Vervolgens formuleren de kinderen een aanbeveling hoe de betreffende speeltuin haar toegankelijkheid kan verbeteren.

Samen Spelen

De speeltuinbende is een onderdeel van de 3-jarige campagne 'Samen Spelen', een initiatief van 'NSGK voor het gehandicapte kind'. Samen met NUSO, de koepel voor speeltuinverenigingen, is NSGK een campagne begonnen om speeltuinen in heel Nederland toegankelijk te krijgen. Het doel is om in 2012 ten minste 25 speeltuinen zodanig aangepast te hebben dat kinderen met en zonder handicap optimaal en in hun directe woonomgeving met elkaar kunnen spelen.

Iedereen test mee

Met een opvallend gepimpte bus zal de speeltuinbende de komende tijd het land doorreizen om speeltuinen te testen. Kinderen in het hele land worden daarbij opgeroepen om mee te testen. Op de website www.speeltuininspiratie.nl is de speeltuinbende te volgen en kunnen kinderen een testformulier downloaden om de speeltuin in hun eigen buurt onder de loep te nemen. Met de resultaten van de tests gaat NSGK aan de slag om nog veel meer speelplaatsen in Nederland toegankelijk te maken.





http://www.nsgk.nl/samenspelen


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (