Senternovem

18-06-2010 |

Vier beste ideeën voor ontwikkeling binnensteden naar formateur

De vier beste ideeën voor versnelde ontwikkeling van de binnensteden, die gisteren gepresenteerd werden op Provada Green Forum, worden morgen opgestuurd aan de formateur van het nieuwe kabinet. Henk Jagersma, woordvoerder namens de vierkoppige jury: "Dit zijn bouwstenen voor een mooier en beter Nederland. Dit soort initiatieven moet de ruimte krijgen."

Op woensdag 9 juni lanceerden op het Green Forum van de Provada vier ondernemers hun ideeën om de duurzame ontwikkeling van binnensteden, die nu stagneert, in een stroomversnelling te krijgen, aan een jury bestaande uit Roel Vollebregt (Directievoorzitter AM), Edward Stigter (Directeur Mooi Nederland, Ministerie VROM), Henk Jagersma (Directievoorzitter Syntrus Achmea Vastgoed) en Henk Mulder (Directeur Stedelijke Ontwikkeling, gemeente Almere). Kern van de vier winnende ideeen is dat ze partijen in binnenstedelijk gebied mentaal en financieel binden aan dat gebied, en dat voor de langere termijn.

Aandeelhouder
Maak de partijen in het gebied aandeelhouder van de binnenstad, stelt Peter van der Gugten (Algemeen directeur Proper- Stok Ontwikkelaars). In combinatie met creatie van `RO-free zones' kunnen zo hindernissen voor snelheid en besluitvaardigheid, zoals langdurige onteigeningsprocedures, worden weggenomen. "Het levert belastingvoordelen op in plaats van planschades."

Beperkingen omzetten in voordelen
Dat doet Royal Mosa al 125 jaar in de binnenstad van Maastricht, vertelt Guy Geuskens (Marketing Director Royal Mosa). Het bedrijf zette de belemmerende contouren voor de fabriek om in transformaties waarmee rendementsverhoging werd gecree"erd. Royal Mosa wil in de toekomst de samenhang met de omringende buurt verder vergroten, o.a. door omwonenden gratis restwarmte uit de ovens aan te bieden en ziet het fabriekspand als materialenbank voor gebruik tot in de verre toekomst.

Kwaliteit voor de langere termijn
Partijen binden aan het gebied en aan het voor langere termijn behouden en ontwikkelen van de kwaliteit van het gebied, is ook de kern van het idee van Henk Verschoor (adviseur Duurzame Economische Ontwikkeling, Energeia). "Met een Vereniging van Eigenaren onder appartementsrecht, in combinatie met een sale en lease back constructie, organiseer je gezamenlijke verantwoordelijkheid voor gebiedsmanagement."

Lokale Duurzame Energie Initiatieven
En ook het laatste idee, een lokaal duurzaam energiebedrijf, dat investeert in een duurzame energie-infrastructuur in binnenstedelijk gebied, laat volgens kwartiermaker van de Federatie voor Lokale Duurzame Energie Initiatieven i.o., Michael Boddeke (oud-wethouder Apeldoorn), ook figuurlijk energie in het gebied ontstaan. Boddeke: "Financieën, regie én exploitatie komen in één hand - bij de bewoners van het gebied, verenigd in een energie-cooperatie. Door de kracht van de bewoners aan te spreken ontstaat een catalysator, versneller voor ontwikkeling van toekomstwaarde in het gebied."