VU medisch centrum

Uit de Agenda

Lange asielprocedure is slecht voor gezondheid asielzoekers

17 juni 2010

Vrijdag 18 juni - aula 13.45 uur. C.J. Laban, 'Dutch study Iraqi asylum seekers. Impact of a long asylum procedure on health and health related dimensions among Iraqi asylum seekers in the Netherlands; an epidemiological study' promotoren: prof.dr. J.T.V.M. de Jong, prof.dr. I.H. Komproe; copromotor: dr. H.B.P.E. Gernaat

Een lange asielprocedure en stress tijdens het verblijf in een asielzoekerscentrum hebben een negatieve invloed op de algehele gezondheidssituatie van asielzoekers. Deze factoren zijn zelfs belangrijker voor het ontstaan van problemen dan ingrijpende gebeurtenissen in het land van herkomst. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van psychiater Kees Laban. De slechte gezondheidssituatie betekent niet alleen veel leed voor de betrokken asielzoekers zelf, maar heeft ook een negatieve impact op het integratieproces in Nederland of in een ander land. Overheidsbeleid is dan ook van groot belang voor de gezondheid van asielzoekers.

Het onderzoek laat zien dat asielzoekers die lang in een asielprocedure zitten meer psychiatrische problemen, meer lichamelijke gezondheidsklachten, een lagere kwaliteit van leven en meer sociale en lichamelijke functiebeperkingen hebben, dan asielzoekers die net in Nederland aankomen. Vooral het niet mogen werken, zorgen om familie en zaken die direct met de asielprocedure te maken hebben blijken van belang voor het ontstaan van gezondheidsproblemen. Opvallend is dat asielzoekers die kort in Nederland verblijven niet vaker naar de huisarts gaan en dat slechts een kleine groep psychiatrische hulp krijgt.

Laban vergeleek in een bevolkingsonderzoek onder 300 Irakese asielzoekers twee groepen asielzoekers: de eerste groep verbleef minder dan zes maanden in Nederland, de tweede groep meer dan twee jaar. Beide groepen zijn op willekeurige wijze geselecteerd en ondervraagd door Irakese interviewers met behulp van een Arabischtalige vragenlijst. De twee groepen verschilden op diverse factoren (inclusief ingrijpende gebeurtenissen). Met behulp van statistische technieken is het relatieve risico van elke factor berekend.
bron: Tracer