VU medisch centrum

'Gezamenlijk tillen we wetenschappelijk onderzoek naar een hoger niveau'

17 juni 2010

Op 12 mei sprak Bernard Uitdehaag, neuroloog en hoogleraar klinische neuroepidemiologie, zijn oratie uit. Per 1 juni is hij hoofd van de afdeling epidemiologie en biostatistiek.

Studenten lopen niet op voorhand warm voor statistiek, maar dat is juist de uitdaging. Foto: Mark van den Brink Bernard Uitdehaag (Den Bosch, 1958) studeerde geneeskunde in Nijmegen. In 1987 begint hij als assistent neurologie in VUmc, hij promoveert op MS-onderzoek en wordt staflid van de afdeling neurologie en het MS Centrum Amsterdam. Parallel doet Uitdehaag onderzoek bij de afdeling klinische epidemiologie en biostatistiek. Hij voltooit de opleiding tot epidemioloog en wordt waarnemend afdelingshoofd klinische epidemiologie en biostatistiek. Sinds 1 november 2009 is hij hoogleraar klinische neuro-epidemiologie en per 1 juni hoofd van de in 2008 na een fusie ontstane afdeling epidemiologie en biostatistiek. Uitdehaag is getrouwd en heeft drie kinderen.

"Tijdens mijn studie raakte ik geïnteresseerd in de neurologie en ben ik begonnen met onderzoek naar multiple sclerose (MS). Bij VUmc heb ik me gespecialiseerd tot neuroloog en ben ik daarnaast op de afdeling klinische epidemiologie en biostatistiek gaan werken. Ik heb nog steeds mijn eigen poli met voornamelijk MS-patiënten en superviseer neurologen in opleiding. Als hoogleraar klinische neuro-epidemiologie doe ik vooral onderzoek bij MS en Alzheimer, maar ook bij andere aandoeningen. Daarnaast geef ik onderwijs, ik zit in de examen- en de onderwijscommissie van EpidM (de postinitiële masteropleiding epidemiologie, voorheen POE) en ben vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Het is druk, maar ik werk graag en met veel plezier. Nee zeggen is eigenlijk het moeilijkst."

De basis
"De klinische epidemiologie is een breed, maar buitengewoon belangrijk vakgebied, omdat de methodologie de wetenschappelijke basis vormt voor al het medisch handelen. Hoe stel je de juiste diagnose, hoe koppel je patiëntinformatie aan een bepaalde prognose en hoe kies je de juiste behandeling? Daarvoor moet je ook op een goede manier kunnen meten."

Expertise
"De wetenschappelijke ambities van VUmc vereisen een goede onderzoeksinfrastructuur en de afdeling epidemiologie en biostatistiek wil daar een belangrijke rol in spelen. De analyse van onderzoeksdata en het modelleren is een bijzondere tak van sport, die expertise hebben onze mensen in huis. Wij leveren wetenschap, waar onderzoekinstituten van kunnen profiteren. We doen bijvoorbeeld veel onderzoek met EMGO+, de Neuroscience Campus Amsterdam en CCA/V-ICI. Veel van het analysewerk voor het genomicsonderzoek wordt hier op de afdeling door biostatistici gedaan. Hetzelfde geldt voor het baarmoederhalskankeronderzoek. Onze afdeling zoekt nadrukkelijk de interactie met andere onderzoeksgroepen om gezamenlijk het wetenschappelijk onderzoek naar een hoger niveau te tillen. Die contacten willen we graag verder uitbreiden."

Enthousiasme
"De afdeling epidemiologie en biostatistiek geeft voor een deel vorm aan het wetenschappelijk denken. Ik geef colleges statistiek aan eerstejaarsstudenten geneeskunde en cursussen epidemiologie binnen EpidM. Studenten lopen niet op voorhand warm voor statistiek, maar dat is juist de uitdaging. Ik ben geen wiskundige maar medisch specialist en probeer de stof te vertalen naar de toepassing in de praktijk. Breng je je vak op een aansprekende manier voor het voetlicht, dan worden mensen enthousiast. Ik krijg buitengewoon positieve reacties, vorig jaar ben ik zelfs door een aantal samenwerkende epidemiologieopleidingen in Nederland uitgeroepen tot docent van het jaar. Het is toch het grootste compliment als mensen je vak echt leuk vinden."

Ursula Wopereis

bron: Tracer