Hersenstichting


Gevolgen van val met racefiets of mountainbike ernstig onderschat

Per jaar lopen ruim 85.000 Nederlanders traumatisch hersenletsel op als gevolg van een val of harde klap op het hoofd. Van hen belanden zo'n 3700 wielrenners en mountainbikers in het ziekenhuis. Als gevolg van hersenletsel houden zij vaak gedurende de rest van hun leven ernstige klachten. De Hersenstichting steunt daarom de campagne Gebruik je kop, helm op die de stichting Consument en Veiligheid, KNWU en NFTU vandaag starten.

Verschijnselen die na een ongeval kunnen optreden zijn: sufheid (de patiënt is moeilijk te wekken), toename van hoofdpijn, herhaald braken, verwardheid. Dit kunnen symptomen zijn van een beschadiging van de hersenen. De patiënt zelf hoeft de sufheid of verwardheid niet altijd op te merken. Daarom is het belangrijk dat iemand de patiënt controleert. Na een val of klap op je hoofd kan je tot 24 uur later alsnog bijvoorbeeld een hersenbloeding krijgen of zelfs in coma te raken. In een ziekenhuis maakt men bij twijfel een scan om interne beschadiging van de hersenen uit te sluiten. Betrokkenen wordt aangeraden tegen de pijn alleen paracetamol in te nemen. Andere medicijnen - zoals aspirine - kunnen als bijwerking hebben dat het bloed minder gauw stolt. Hierdoor kan een bloeding extra lang doorgaan.

De folder Hersenschudding en hersenkneuzing geeft antwoord op de meest gestelde vragen. De folder kan hier worden aangevraagd.