Ingezonden persbericht
EU zet aarzelend stappen in aanpak crisis
Brussel, 17 juni - De regeringsleiders van de EU hebben besloten dat er een bankenheffing moet komen en dat financiële instellingen voortaan openheid van zaken moeten geven over hun financiële gezondheid. GroenLinks is blij dat de Europese leiders eindelijk stappen hebben gezet om de belangrijkste veroorzakers van de financiële crisis aan te pakken.
GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout: "De Europese leiders zijn laat in beweging gekomen, maar hebben nu enkele belangrijke stappen gezet om de financiële crisis te lijf te gaan. Wel moeten de plannen snel beter worden uitgewerkt. Het is nog onduidelijk hoe de heffing op financiële instellingen Europees gecoordineerd gaan worden zodat alle banken in de EU gaan bijdragen aan het oplossen van de crisis. Het is positief dat banken de resultaten van 'stresstests' door toezichthouders voortaan openbaar moeten maken. Dit komt het vertrouwen in de financiële instellingen ten goede."
De Europese Raad sprak ook over versterkte coordinatie van het economisch beleid en controle op de begrotingen van EU-landen. Bas Eickhout vindt dat de voorstellen van de leiders op dit vlak nog steeds te kort schieten:
"De EU-landen krijgen in de toekomst te maken met sancties als hun begrotingen te grote tekorten vertonen. Dit is noodzakelijk, maar pakt de oorzaken van tekorten nog onvoldoende aan. Alleen als de landen hun arbeidsmarkten en industrieën op tijd verduurzamen zal het lukken om een stabiele begroting en beperkte staatsschuld te krijgen. De EU zou landen moeten corrigeren die te langzaam of te laat hervormen. De voorstellen van de EU-leiders zijn op dit vlak te vaag."
De conclusies die de Europese top opleverden over andere grote wereldwijde vraagstukken zijn teleurstellend. EU-leiders werden het niet eens over een ambitieuzer doel voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar stelden die beslissing weer uit. Ook werden geen concrete beloftes gedaan om wereldwijde armoede te bestrijden.
Judith Sargentini: "De regeringsleiders willen een succesvolle VN-conferentie in september om vooruitgang te boeken met de milleniumdoelen. Nieuwe voorstellen om de armste delen van de wereld te ontwikkelen blijven echter uit. Zo wordt bijvoorbeeld met geen woord gesproken over eerlijke handel, wat een goed begin zou zijn."
Ingezonden persbericht