Besparen op stookkosten in de EUREGIO: ecologisch en economisch
Energiebron houtwal: "Want het goede ligt vlakbij"
KLEVE, 20100617 -- Cultuurlandschap verzorgen en onderhouden, stookkosten verlagen en natuurlijke hulpbronnen duurzaam ontzien: hoe dat allemaal samen in zijn werk gaat, laat het INTERREG-project "Stoken op streekhout - Energiequelle Wallhecke", dat begin augustus 2009 van start ging, zien.
Heggen zijn in de EUREGIO Gronau/Enschede een centraal kenmerk in het natuurlandschap. Maar ze zijn nog veel meer dan dat: als alternatieve energiebron voor stookolie kunnen ze de regio een besparing in brandstof van 18 miljoen euro opleveren. Dit feit neemt het met middelen van het INTERREG-programma "Deutschland-Nederland" gefinancierde project "Energiequelle Wallhecke" als uitgangspunt. Bestaande processen worden samengevoegd, ecologische methodes bij het onderhoud van heggen toegepast en een bijpassend managementsysteem opgezet. Het doel: investeren in de regio, regionale veiligstelling van de energievoorziening en reductie van CO2-uitstoot. En daarmee het creëren van duurzame voordelen voor het gehele EUREGIO-gebied.
Ecologisch en economisch tegelijkertijd - dat klinkt bijna te mooi, om waar te zijn: maar in de EUREGIO weet men zeker, dat het project "Energiequelle Wallhecke" toekomst heeft en duurzaamheid garandeert. "Met het gebruik van snoeihout als brandstof willen we voorwaarden scheppen voor een economisch aantrekkelijk landschapsonderhoud en -ontwikkeling en daarnaast ook nieuwe arbeidsplaatsen scheppen", vertelt ingenieur Benedikt Brink, die sinds midden november 2009 het project "Energiequelle Wallhecke" als een van acht walmanagers ondersteunt. Als rasechte Münsterlander gaat Brink natuurlijk ook het landschapsbeeld aan het hart: "Pättkes zonder wallen, dat kan gewoon niet".
En inderdaad: wie op pad is in de EUREGIO, komt er niet omheen, dat er ontelbare houtwallen te vinden zijn. Ze zijn een karakteristiek element van het cultuurlandschap bepaalt en creëren alleen al optisch gezien een verbinding tussen het Duitse en Nederlandse landschap. Het onderhoud en beheer van deze wallen was tot dusverre altijd gemoeid met kosten voor de betreffende eigenaar en daarom vaak niet gewaarborgd. "Met dit project zal de hoeveelheid onderhoudswerk van de wallen voor de landbouwers in de toekomst kleiner worden", aldus Brink
De stijgende kosten voor fossiele energieën brengen daarnaast beweging in deze processen: duurzame energiebronnen als houtsnippers worden economisch steeds aantrekkelijker. Daarmee wordt in de EUREGIO de gelegenheid geboden, een proces van toegevoegde waarde op te starten, dat helemaal binnen een regio kan worden afgewikkeld. En een toekomstige markt aan te boren, die de afnemer niet alleen economische voordelen biedt, maar ook een bijdrage levert aan milieu- en klimaatbescherming. Brink daarover: "Ondernemers kunnen efficiënter werken en met de stijgende energieprijzen zijn steeds hogere winsten voor de benodigde houtsnippers te verwachten."
Bundeling en optimalisering van bestaande kennis
Basis voor het project "Energiequelle Wallhecke" is voorwerk, dat aan beide kanten van de grens al werd verricht. Zo werd in Duitsland een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, dat resulteerde in een innovatief internet- en GIS-gebaseerd (geografisch informatiesysteem) managementsysteem is.
Aan de Universiteit van Wageningen werd eveneens een GIS-project op dit gebied gerealiseerd. In het kader van het project "Energiequelle Wallhecke" wordt nu de gelegenheid geboden, beide projecten met elkaar te verbinden en de optimaliseren.
Wat houdt dat concreet in?
"Energiequelle Wallhecke" is onderverdeeld in drie subprojecten, die worden ondersteund door regionale walbeheerders ter plaatse: In het eerste subproject staat het heggenbeheer met de oogstmethoden centraal, dat gericht is op het duurzaam onderhoud van de heggen. De maatregels lopen uiteen van de registratie van de betreffende landschapselementen en het houden van cursussen tot het uitwerken van een logistiek concept. Het tweede subproject optimaliseert het management voor de ontsluiting van de markt. Daarbij gaat het onder andere om de stabilisering van het aanbod alsmede de vraag naar duurzame brandstoffen. Zelfs het opzetten van een platform voor vermarkting staat gepland. In het derde project staat reclame voor duurzaam verwarmen met hout centraal - daaronder vallen onder andere een onafhankelijk informatiesysteem alsmede advies over en kwaliteitscontrole van bestaande verwarmingssystemen.
Binnen de EUREGIO nemen aan Duitse kant de Landkreise Grafschaft Bentheim, Steinfurt, Borken, Coesfeld en Warendorf deel. In Nederland zijn de Coöperatieve Vereniging PAN, de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel & Slinge) alsmede Agrarische Natuurvereniging 't Onderholt) deel. Meer informatie is te vinden op de internetsites www.wallis-online.eu resp. www.stokenopstreekhout.nl.
Achtergrond
Het project Stoken op Streekhout wordt in het kader van het INTERREG IV A-progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Niedersächsische Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr, het Ministerium für Wirtschaft, Mittelstand und Energie des Landes NRW en de Provincie Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.
INTERREG IV A-progamma Deutschland-Nederland
Ingezonden persbericht