"Mechatronica voor MKB" steunt onderzoek en ontwikkeling van bedrijven


Bedrijven klaarstomen voor de globalisering

KLEVE, 20100617 -- Het INTERREG-project "Mechatronica voor MKB" wil midden- en kleinbedrijven (MKB's) uit het Duits-Nederlandse grensgebied in de internationale concurrentie ondersteunen. Want uit de Oost-Europese en Aziatische landen dreigt goedkopere concurrentie.

De bedrijven in de grensregio moeten daarom hun concurrentiepositie verbeteren, bijvoorbeeld door innovaties in de productontwikkeling en -fabricage. Daartoe is in veel gevallen de invoering van nieuwe technologieën als de zogeheten "dwarsverbindingstechnologie" - mechatronica met een samenspel tussen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica - noodzakelijk. Maar vaak ontbreekt in de bedrijven het benodigde vakpersoneel - het gebrek aan ingenieurs is vooral voor MKB-bedrijven een groot probleem. Het door INTERREG gesubsidieerde project "Mechatronica voor MKB" slaat een brug tussen de universiteiten en andere kennisinstellingen in de regio en brengt op deze manier ingenieurs en het MKB samen.

In maart 2009 begon het project dat in de vijf jaar durende projectperiode 260 bedrijven met raad en daad terzijde wil staan. Voor 130 daarvan worden mechatronica-haalbaarheidsstudies deels gefinancierd en in 65 bedrijven moeten omvangrijke mechatronica-ontwikkelingsprojecten worden gerealiseerd. Dit alles in het licht van een aanzienlijke verbetering van de concurrentiepositie: Deze maatregels moeten zorgen voor 25 nieuwe banen voor hoogopgeleiden en ca. 650 arbeidsplaatsen in de deelnemende firma's.

Mechatronica centraal thema in de INTERREG-subsidiëring
Het mechatronica-project wordt door het INTERREG-subsidieprogramma van de Europese Unie gedurende de gehele projectperiode tot februari 2014 met meer dan zeven miljoen euro gesteund. Het totale volume, gedragen door de Nederlandse grensprovincies en de ministeries van Economische Zaken van Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, bedraagt zelfs bijna 18 miljoen euro - onderzoek en ontwikkeling op mechatronica-gebied is voor de subsidieverstrekkers een belangrijke pijler om de economie in de vaak benadeelde grensregio's in de toekomst concurrerender te maken.

Van productontwikkelaar tot systeemleverancier
De geplande projectactiviteiten worden opgedeeld in vijf fases, die in de loop der tijd gerealiseerd kunnen worden. In de eerste stap, het toelichtingsgesprek, worden bedrijven geïnformeerd over de concrete subsidiemogelijkheden en ontvankelijk gemaakt voor "mechatronica". Deze taak nemen de economische ontwikkelingsmaatschappijen op zich, die exact de weg weten in de regionale branches. In het daarop aansluitende intensieve gesprek helpen ingenieurs van de betrokken universiteiten, om voor het bedrijf mogelijke oplossingen te ontwikkelen. De ingenieurs initiëren zo mogelijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Bedrijven die geschikt zijn voor mechatronica-projecten kunnen zich dan - op eigen initiatief - intensief laten adviseren door externe experts als zelfstandige ingenieursbureaus of universiteiten, indien mogelijk uit het betreffende buurland. Doel daarbij is de ontwikkeling van een concept voor de technische realisatie. In een vierde stap wordt aan de hand van haalbaarheidsstudies en economische analyses bekeken, of de geplande mechatronica-toepassingen inderdaad realiseerbaar zijn. Ook hierbij worden de regionale midden- en kleinbedrijven bijgestaan door externe experts. In de vijfde fase moet het project daadwerkelijk worden gerealiseerd. De eerste twee fases zijn voor het deelnemende bedrijf gratis, voor de laatste drie kunnen bedrijven financiële steun aanvragen. De financiële subsidie per bedrijf kan oplopen tot meer dan 70.000 euro.

De subsidiemogelijkheden leiden ertoe dat innovatieve mechatronica-projecten in midden- en kleinbedrijven uitgevoerd kunnen worden. Dit zou eraan kunnen bijdragen, dat bedrijven van een "kleine" productontwikkelaar uitgroeien tot systeemleverancier. Daarnaast profiteren de bedrijven op de lange termijn van de nieuwe contacten met de kennisinstellingen en ingenieurs in het buurland. Daarmee levert "Mechatronica voor MKB" een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de concurrentiepositie van de midden- en kleinbedrijven in het Duits-Nederlandse grensgebied.

Achtergrond
Het project Mechatronik wordt in het kader van het INTERREG IV A-progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Niedersächsische Ministerium für Wirtschaft, Arbeit und Verkehr, het Ministerium für Wirtschaft, Mittelstand und Energie des Landes NRW, het Ministerie van Economische Zaken, de Provincie Drenthe, de Provincie Fryslân, de Provincie Gelderland, de Provincie Groningen, de Provincie Limburg en de Provincie Overijssel. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.

INTERREG IV A-progamma Deutschland-Nederland





Ingezonden persbericht