Ingezonden persbericht




Trendwatcher Adjiedj Bakas wil massaverkoop 1 tot 1.4 miljoen

huurwoningen om nieuwe economische pijlers voor Nederland van te financieren

"Bezuinigen en economische groeispurt kunnen tegelijk!"

"Huurders kunnen 1 tot 1.4 miljoen huurwoningen makkelijk aankopen de komende jaren. Dat levert de verhurende corporaties 80 miljard euro op, waarvan ze 20 miljard kunnen behouden en 60 miljard aan de Staat kunnen teruggeven. Hiervan kan het nieuwe kabinet een nieuwe VOC Bank beginnen, die de ontwikkeling van nieuwe economische pijlers voor ons land financiert". "Nederland kan de komende jaren het New York van Europa worden, een ondernemend en creatief kruispunt waar veel nieuws wordt bedacht en ontwikkeld, om de volgende economische fase, die aanbreekt na de crisis, met lef in te gaan. Maar daarvoor is een fors innovatiefonds nodig en dat kan ontstaan door dood kapitaal dat in een forse voorraad huurwoningen zit, tot leven te wekken. Dat kan prima op deze manier. Bijkomend voordeel: dit plan emancipeert huurders."

Bakas gaat er daarbij vanuit dat het volgende kabinet een duidelijke koers inzet rond de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. "Het langer laten voortbestaan van onzekerheid is slechter dan een beheerst scenario inzetten. Er bestaan meerdere opties om een koers te kiezen die zodanig beheerst is dat er geen grote nadelige invloeden uit ontstaan voor de koopwoningmarkt en de economie. Ik ga er vanuit dat dan ook de koopgeneigdheid en daarmee ook de waardeontwikkeling van de koopwoningen niet wezenlijk zal veranderen."

Volgens Bakas verdienen de huurders van 1.4 miljoen huurwoningen genoeg om deze woningen te kunnen aankopen. Bakas zegt: "Om deze beweging door te trekken zou het volgende kabinet dit wettelijk kunnen regelen door een soort "right to buy" in te voeren. Uit een eerdere introductie in Engeland hebben we kunnen leren dat dit zorgvuldig moet gebeuren. Het onderhoud van de woningen moet zorgvuldig zijn geregeld (maar hiervoor stelt de wet al eisen aan verenigingen van eigenaren) en het aangaan van te zware woonlasten door mensen met lage inkomens zou ontmoedigd moeten worden".

Het grootste voordeel doet zich voor op de woningmarkt, die langs deze weg meer lucht krijgt door een functionerend middensegment. Bakas: "Maar er zijn ook onderzoeken die duiden dat de stabiliteit van buurten er door verbetert. Immers, iemand die in inkomen stijgt hoeft niet de buurt te verlaten om een huis te kopen, maar kan zijn eigen huurhuis kopen, of een andere woning in de eigen buurt. Voor menging in de buurt van hogere en lagere inkomens is dit ook gunstig, omdat de keuze bij de bewoner ligt zullen vooral gemengde buurten ontstaan. Eigen woningbezit en de daarbij behorende vermogensvorming kan ook arbeidsparticipatie en integratie bevorderen".

Tegelijkertijd ontstaan er ook grote kasstromen. Bakas: "Veel vermogen dat nu nog vast zit in de stenen komt door de grote verkoopaantallen beschikbaar. Dit is goed voor de financiering van nieuwe investeringen door corporaties, en een brede aandacht voor degene die in de huursector blijven wonen, met een relatief hoger aandeel bewoners die met het wonen ook ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Maar het laat zich voorrekenen dat er op deze wijze ook in de loop der jaren geld beschikbaar komt voor kwetsbare groepen. Dat kan ook helpen bij de noodzakelijke sanering van de rijksbegroting".

Bakas wil de aldus vrijkomende 60 miljard in een VOC Bank stoppen, een Staatsbeleggingsmaatschappij, naar voorbeeld van Singapore, dat innovaties financiert, wereldwijd belegt en meehelpt om nieuwe economische pijlers te financieren, die zorgen voor blijvende welvaart als het aardgas straks op is. En die het merk Nederland in de komende tijd een nieuwe betekenis geven. Bakas: "Denk bijvoorbeeld aan watermanagement. Maar 2% van het water in de wereld is zoet. Bij een groeiende wereldbevolking is creatief omgaan met het schaarse zoete water van groot belang. We kunnen onszelf als waterland prima op een nieuwe manier op de wereldkaart zetten door hiervoor met innovatieve oplossingen te komen. In de volgende economische fase zul je meer groenten en fruit dichterbij de consumenten moeten verbouwen. Met onze agrokennis kunnen we dit over de hele wereld mogelijk gaan maken met stadsboerderijen en varkensflats van 100 etages of hoger. Nieuwe energievormen idem dito. Als het nieuwe kabinet dit allemaal doet staat het meer vliegen in een klap. De burgers worden aandeelhouders van het land. Er wordt bezuinigd op overheidsuitgaven en tegelijkertijd bied je de burgers perspectief op een nieuwe gouden eeuw. Daardoor wordt de pijn van bezuinigingen makkelijker te dragen. Doordat van de 7 miljoen huishoudens volgens dit plan 6 miljoen van de hypotheekrenteaftrek profiteren in plaats van de 3.5 miljoen huishoudens nu, voelt dat meer fair voor het hele volk. De 1 miljoen huishoudens die dan nog huren worden op de been gehouden door de belastinginkomsten die de overige 6 miljoen genereren. Het is immers bekend dat de 10% meest verdienende Nederlanders meer dan 70% van de inkomstenbelastingen opbrengen. Daarvan kunnen dan uitkeringen, scholing etc. van de echte onderklasse betaald worden. Zeer fair dus allemaal. Als de nieuwe VOC Bank nieuwe economische pijlers kan stimuleren, creëert dat werk in alle lagen van de bevolking. Zo komen we aan een Tweede Gouden Eeuw".


---


Noot voor redacties
Noot. Voor redactie,

Ingezonden persbericht