Ingezonden persbericht


Email not displaying correctly? View it in your browser. Manifestatie
De Groep van Delft

VANAVOND DEBAT, VOLGENDE WEEK FILM!

Vanavond vindt in TOP het debat Cultuur, Architectuur en Politiek plaats, waarin de innige band die in de jaren en 20 en 30 bestond wordt vergeleken met de situatie van nu. Ongetwijfeld zal daarbij ook de zeer recente verkiezingsuitslag aan bod komen. Deze avond is georganiseerd in samenwerking met de Wiardi Beckman Stichting. U treft meer informatie op www.degroepvandelft.nl/programma-wbs.htm. Vanaf volgende week staat het medium film op de agenda: Filmhuis Lumen verzorgt een programma, wat aansluit bij de manifestatie De Groep van Delft: op maandag 21 juni wordt BERLIN - DIE SIMPHONIE DER GROSSSTADT vertoond, op maandag 28 juni worden enkele films van JORIS IVENS voor het voetlicht gebracht. Beide voorstelling kennen een inleiding van ter zaken kundige sprekers. Op 29 juni volgt in de Synagoge Delft een prachtig concert met muziek van Leo Smit, Bob Hanf en Ignace Lillien. U treft hieronder meer informatie over deze programmaonderdelen aan. Daarnaast is de expositie De Groep van Delft in 38CC, in het gebouw Bacinol 2 aan de hooikade 13 te Delft tot 4 juli open van woensdag t/m zondag van 13-17hrs. U bent van harte welkom!

meer informatie over de manifestatie De Groep van Delft en het programma treft u op www.degroepvandelft.nl.

maandag 21 juni 2010
Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft
op www.filmhuis-lumen.nl tijden en prijzen reserveren: 015 - 214 02 26

film en inleiding
Film in de stad, de stad in de film: City Symphonie

Het programma Film in de stad: de stad in de film maakt onderdeel uit van de manifestatie 'De Groep van Delft' Met deze programmering besteedt Filmhuis Lumen aandacht aan de connecties tussen de Groep van Delft, de Filmliga en de filmische ervaring van de moderne stad.

Vanavond zal de film BERLIN - DIE SINFONIE DER GROSSSTADT (1927) van Walther Ruttmann worden vertoond. Zwart-wit, stille film met live pianobegeleiding door Kevin Toma. De voorstelling wordt ingeleid door Charles Forceville, hoofddocent bij de vakgroep Media en cultuur van de Universiteit van Amsterdam.

BERLIN maakte destijds zo'n grote indruk dat filmers overal ter wereld (New York, Moskou of Parijs) het zogenoemde City Symphonie genre verder uitwerkten. De film beïnvloedde bijvoorbeeld ook Joris Ivens' REGEN die een week later vertoond zullen worden.

maandag 28 juni 2010
Filmhuis Lumen, Doelenplein 5, Delft
op www.filmhuis-lumen.nl tijden en prijzen reserveren: 015 - 214 02 26

film en inleiding
Film in de stad, de stad in de film: Ivens in zijn tijd

Vanavond in het filmprogramma'Film in de stad: de stad in de film' een voorstelling over Joris Ivensin zijn tijd. Centraal staan de banden van Ivens en Franken met Delft, in het bijzonder met de toenmalige studenten van de Technische Hogeschool. De avond zal worden ingeleid door de organisatoren van dit programma.

Vanavond zullen drie films van Ivens worden vertoond. De voorstelling wordt live op piano begeleid door Kevin Toma.

In 1928 probeert Joris Ivens de wetten van de filmkunst en -techniek te doorgronden door met een simpele camera de nieuwe Rotterdamse spoorbrug De Hef te filmen in DE BRUG. Een jaar later maakte Ivens samen met Mannus Franken zijn eigen stadssymfonie: REGEN (1929). PHILIPS RADIO (1931)ten slotte gaat overhet moderne productieproces bij Philips. De vertoning van deze film is mogelijk dankzij toestemming van Philips Company Archives.

dinsdag 29 juni 2010 - 20:15u.
De Synagoge, Koornmarkt 12,Delft - entree ¤ 15,-
in samenwerking met de Leo Smit Stichting
reserveren via info@degroepvandelft.nl

concert en lezing
Leo Smit en Delft

De Leo Smit Stichting organiseert in samenwerking met de Manifestatie De Groep van Delft een concert en lezing gewijd aan Leo Smit, componist van de muziek van het openluchtspel D.16.M.M. ter gelegenheid van het 16de Lustrum van het Delftsch Studenten Corps in 1928. De toen nog jonge en net afgestudeerde componist gold als veelbelovend. Hoewel niet praktiserend Joods, eindigde zijn leven in 1943 in het concentratiekamp Sobibor.

Dr. Jurjen Vis, auteur van Smits biografie Silhouetten zal het leven en werk van Leo Smit toelichten.

Het Leo Smit Ensemble (Eleonore Pameijer - fluit, Irene Maessen - sopraan en Shuann Chai - piano) voert de genoemde Sonate voor fluit en piano uit. Daarnaast staat de Suite voor piano uit 1926 op het programma, een Smits eigen bewerking van de muziek die hij schreef voor het Leidse openluchtspel. Uit 1938 dateert het lied Kleine prelude van Ravel op een tekst van Martinus Nijhoff. Tot slot worden nog twee werken uitgevoerd van Bob Hanf en Ignace Lilien. Beiden studeerden aan het begin van de twintiger jaren in Delft. Bob Hanf dook onder, maar overleefde de oorlog niet. Ignace Lilien had valse papieren en overleefde de oorlog ondergedoken in Apeldoorn, waar hij o.a. de Ballade van Westerbork (1943) schreef.

Dit concert is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Stichting John Kasander. Ons mailadres is:
info@degroepvandelft.nl Copyright (C) 2010 Stichting Analyse van Gebouwen STAG. All rights reserved.