Socialistische Partij
Remi Poppe mede-indiener Initiatiefwet Veteranen
15-06-2010 * De Tweede Kamerfracties van de PvdA, SP, GroenLinks en D66 hebben een initiatiefwet Veteranen ingdiend bij de Tweede Kamer. Deze initiatiefwet Veteranen regelt de (na)zorg voor militairen, veteranen en hun relaties- vóór, tijdens en na de uitzending. SP-Kamerlid Remi Poppe is mede-indiener: "Ik heb de laatste jaren met vele veteranen gesproken en samen opgetrokken om de (na)zorg te verbeteren. Ik heb de ingrijpende gevolgen van traumatische ervaringen van missies in oorlogsgebieden gezien. Voor mij persoonlijk is het erg bijzonder dat ik op de valreep als volksvertegenwoordiger kon meewerken aan deze wet."
Remi Poppe in Uruzgan
Volgens de indieners kan het veteranenbeleid op een aantal belangrijke punten verbeterd worden. In de initiatiefwet Veteranen zijn hiertoe regelingen opgenomen. De initiatiefwet heeft tot doel de (na)zorg voor veteranen en hun relaties beter toegankelijk en meer laagdrempelig te maken. Poppe: "Veteranen met ernstige problemen worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Nu wordt, als deze wet wordt aangenomen, de bijzondere zorgplicht van de overheid in de wet vastgelegd. Militairen ontberen een groot aantal rechten die burgers wel hebben. Een 'gewone' werknemer kan bepaald werk dat hij gevaarlijk of ongezond acht weigeren. Een militair ambtenaar kan dat niet."
De militair van vandaag is de veteraan van morgen! Daarom breidt de initiatiefwet de definitie van 'veteraan' uit met ook actief dienende militairen met uitzendervaring. Alle regelingen zijn er op gericht om eventuele (gezondheids)problemen ten gevolge van een uitzending te voorkomen (preventie) en het zo snel mogelijk (weer) laten deelnemen van de veteraan aan het maatschappelijk verkeer.
Remi Poppe speldt het Draaginsigne Gewonden op een Bosnië-veteraan. Foto: Suzanne van de Kerk
De Initiatiefwet veteranen ziet verder onder andere toe op:
* De zorg voor de relaties van de militair/veteraan zowel voor, tijdens als na de missie. De relaties worden geïnformeerd over de mogelijkheden voor (na)zorg, krijgen psychische begeleiding indien zij hier behoefte aan hebben en wonen de terugkeerdagen van de veteraan bij;
* Een klachtrecht bij een onafhankelijke Veteranenombudsman. De Veteranenombudsman is niet verbonden aan de defensieorganisatie, en ziet toe op de juiste bejegening van veteranen door overheidsinstellingen;
* Eén zorgloket waar de veteraan en zijn/haar relaties met alle zorgvragen terecht kan en waar een zorgcoördinator (begeleider in het zorgtraject) wordt toegewezen, zodat de veteraan en zijn/haar relaties niet meer van het kastje naar de muur worden gestuurd of tussen wal en schip vallen;
* Een uitgebreid re-integratie traject waardoor onder andere een startkwalificatie voor de veteraan wordt gewaarborgd. De jonge veteraan wordt hierdoor in staat gesteld snel buiten de defensieorganisatie een baan te vinden.
Op 17 mei 2010 vond in de Tweede Kamer ook een Ronde Tafelbijeenkomst plaats. Op uitnodiging van de initiatiefnemers kwamen veteranen, hun relaties, academici, vertegenwoordigers van Defensie, maatschappelijk werkers en medewerkers van organisaties die zijn betrokken bij het veteranenbeleid daar bijeen. Tijdens de bijeenkomst werd de geboekte vooruitgang van de afgelopen jaren besproken, en werden tekortkomingen in het veteranenbeleid geïdentificeerd. Enkele van de aanbevelingen en conclusies van de Ronde Tafelbijeenkomst zijn verwerkt in de initiatiefwet.