Ingezonden persbericht
Minister Klink overhandigt Koninklijke onderscheiding aan scheidend directeur Nierstichting
PAUL BEERKENS BENOEMD TOT RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE NASSAU
Bussum, 17 juni 2010 - Paul Beerkens is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Demissionair minister Klink van Volkgezondheid, Welzijn en Sport spelde de Koninklijke onderscheiding gisteren bij Beerkens op tijdens een drukbezochte receptie naar aanleiding van zijn afscheid als directeur van de Nierstichting. Tijdens de bijeenkomst blikten tal van kopstukken uit de politiek, gezondheidszorg en wetenschap terug op de wapenfeiten die Beerkens sinds zijn aantreden in 1998 heeft gerealiseerd.
Paul Beerkens toont zich zeer vereerd met de Koninklijke onderscheiding. "Ik ben volledig verrast dat mij deze eer ten deel is gevallen. Ik beschouw deze onderscheiding als een belangrijke erkenning van de missie waarvoor ik mij als directeur van de Nierstichting heb ingezet: het verbeteren van de kwaliteit van leven van en een betere toekomst voor nierpatiënten", aldus Beerkens. "Het is een groot voorrecht je elke dag te mogen inzetten voor een thema dat werkelijk om iets gaat. We willen nierpatiënten helpen en moeten fondsen werven om deze ambities te realiseren. Dit kan alleen als je een heldere en overtuigende boodschap neerzet. Hierin zijn we goed geslaagd. Het geeft me veel voldoening te zien wat we hebben bereikt."
Demissionair minister Klink roemde Beerkens om de grote gedrevenheid waarmee hij invulling heeft gegeven aan zijn rol als directeur van de Nierstichting. "Paul Beerkens was jarenlang hét gezicht van de Nierstichting en een grote voorvechter voor nierpatiënten. Hij heeft de Nierstichting en de problematiek waarvoor zij staat goed in beeld gebracht", aldus Klink. "Zijn gedrevenheid was zo overtuigend dat er een moreel appèl van uitging. Een oproep om mee te doen en je in te zetten voor mensen met nierfalen." Oud-politicus Jan Terlouw was voorzitter van de Coördinatiegroep Orgaandonatie, die aan de basis stond van het Masterplan Orgaandonatie. Een programma dat tot doel heeft het tekort aan donororganen op te lossen door nieuwe wetgeving, betere procedures in ziekenhuizen, het vergroten van het aantal orgaandonoren en levende donatie. "Onder leiding van Beerkens heeft de Nierstichting een belangrijke voortrekkersrol vervuld door het initiatief te nemen voor het Masterplan Orgaandonatie. Hij deed dit vanuit de overtuiging dat er iets moest gebeuren en heeft dit thema met veel overtuigingskracht op de agenda gezet", aldus Terlouw.
Preventie
Ook op het gebied van preventie is in de afgelopen jaren veel bereikt. Zoals de campagne 'STOP beginnende nierziekte' en de lancering van de Niercheck in 2006. Deze gratis zelftest bood alle volwassen Nederlanders de mogelijkheid verborgen nierschade op te sporen door te kijken naar de hoeveelheid eiwit in de urine. De campagne was een groot succes. Met de Niercheck zette de Nierstichting bovendien een innovatie in gang die uiteindelijk moet worden ingebed in de reguliere zorg. Een belangrijke stap was de Landelijke Transmurale Afspraak die in samenwerking met het Nederlands Huisgenootschap tot stand kwam. Hierin staan richtlijnen die huisartsen handvatten bieden, zodat zij weten wat zij moeten doen als zij nierschade opsporen. Een andere belangrijke mijlpaal op het terrein van preventie is het programma LekkerLangLeven, waarvoor de Nierstichting, het Diabetes Fonds en de Hartstichting in 2007 het startsein gaven. Samen investeren de drie gezondheidsfondsen ruim drie miljoen euro om risicogroepen tijdig op te sporen en een rem te zetten op de groei van het aantal patiënten. Dit heeft ertoe geleid dat de drie fondsen samen met de huis- en bedrijfsartsen het PreventieConsult hebben ontwikkeld, dat is bedoeld voor vroegtijdige opsporing van risicogroepen voor diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten.
Samenwerking in de branche
Als voorzitter van de VFI brancheorganisatie voor goede doelen speelde Beerkens een belangrijke rol bij het versterken van de samenwerking in de branche. In 2005 gaf de VFI op zijn initiatief aan de commisie-Wijffels de opdracht spelregels op te stellen voor een goed bestuur van goede doelen. Aanleiding was de groeiende maatschappelijke aandacht voor het functioneren van charitatieve organisaties. De behoefte aan meer openheid en transparantie speelde hierbij een grote rol. De Code Goed Bestuur reikte bouwstenen aan voor een versteviging van de vertrouwensbasis in de samenleving. Dit resulteerde in meer openheid over de besteding van middelen en de bestuurlijke inrichting van organisaties. De code is door al de leden van de VFI omarmd, waardoor de sector transparanter is geworden.
Ook heeft Beerkens zich als VFI-voorzitter ingezet voor versterking van de samenwerking in de brede filantropische sector, wat in 2006 resulteerde in de oprichting van de Samenwerkende Branches Filantropie. Dat is cruciaal gebleken voor de maatschappelijke positie en zichtbaarheid van goede doelen en fondsen.
Binnen de eigen organisatie brak Beerkens een lans voor verdergaande professionalisering.
Zo maakte de Nierstichting de overgang naar een subsidiebeleid dat is gericht op specifieke thema's. Nog steeds is de kwaliteit van leven van nierpatiënten het belangrijkste criterium waarop de Nierstichting subsidieaanvragen beoordeelt. De Nierstichting heeft zich sinds 1998 ontwikkeld tot een organisatie die op bedrijfsmatige leest is geschoeid. Een organisatie die wordt geleid door professionals, maar nauw samenwerkt de ruim 77.000 vrijwilligers die zich voor de Nierstichting inzetten.
Op 1 augustus 2010 neemt Paul Beerkens officieel afscheid van de Nierstichting. Drs. Tom Oostrom, momenteel adjunct directeur bij de Nierstichting, treedt in zijn voetsporen als algemeen directeur.
Noot voor redacties
Voor meer informatie (