Socialistische Partij

SP-fractie eert en dankt vertrekkende Kamerleden

16-06-2010 * Vanmiddag nam de SP-fractie afscheid van elf vertrekkende Kamerleden. Jan Marijnissen, Remi Poppe, Agnes Kant, Arda Gerkens, Krista van Velzen, Marianne Langkamp, Hans van Leeuwen, Hugo Polderman, Fons Luijben, Paul Lempens en Trix de Roos keren na de laatste verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamerfractie van de SP bedankte de volksvertegenwoordigers met een ingelijste foto van henzelf in actie als volksvertegenwoordiger. SP-Kamerleden Jan de Wit en Harry van Bommel memoreerden de hoogtepunten van hun vertrekkenende collega's.

De voorzitter van de Tweede Kamer bedankt de vertrekkende leden met een speciaal dankwoord. Haar tekst is morgen op deze plaats terug te lezen.

Jan Marijnissen

Jan Marijnissen, Kamerlid sinds 1994, viert de verkiezingsoverwinning in 2006

Marijnissen kwam in de Kamer bij het aantreden van het eerste Paarse kabinet. Hij liep voorop in de analyse en kritiek op deze neoliberale politiek en zette de toon in het debat over integratie. Hij nam het initiatief voor het Nationaal Historische Museum, won het referendum over de Europese Grondwet en wordt alom geroemd om zijn consistente politieke lijn. Onder leiding van Jan Marijnissen werd de SP in 2006 de derde partij van het land met 25 zetels in de Tweede Kamer.

Remi Poppe

Remi Poppe, Kamerlid sinds 1994, bij de uitreiking van de draaginsignes aan Bosnië-veteranen

Remi Poppe trad in 1994, samen met Jan Marijnissen, toe tot de Tweede Kamer. Vanaf die tijd voerde Poppe over zo'n beetje alles het woord. Van onderwijs tot volkshuisvesting en van landbouw tot defensie. Hij leidde de laatste jaren de strijd tegen gascontainers, milieuvervuiling en asbest. Poppe schreef mee aan de Wet Veteranen en spelde de draaginsignes "Gewond maar niet verslagen" op bij veteranen uit Bosnië. Binnen de SP en zelfs in de Tweede Kamer introduceerde Remi de Poppe-methode. Altijd onder de mensen en zonder afdoende onderzoek geen recht van spreken. Remi Poppe was een uniek Kamerlid; authentiek en onnavolgbaar.

Agnes Kant

Agnes Kant, Kamerlid sinds 1998, tijdens een debat tussen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer

Vanaf haar intrede in de Tweede Kamer, in 1998, voerde Kant het woord over bijna alle beleidsterreinen. Als betrokken gezondheidswetenschapper bracht zij de praktijk in de Tweede Kamer. Ze streed tegen economische gezondheidsverschillen en tegen misstanden in verpleeghuizen.

Van juni 2008 tot maart 2010 was Agnes Kant fractievoorzitter voor de SP. Onder haar leiding deed de fractie omvangrijke onderzoeken onder politieagenten, leraren, jeugdzorgwerkers en gevangenispersoneel. Kant verenigde een breed front van zorgwerkers in het comité Zorg geen Markt. Ze loodste drie thuiszorgwetten vakkundig door de Kamer waarmee de marktwerking in de thuiszorg een halt wordt toegeroepen.

Arda Gerkens

Arda Gerkens, Kamerlid sinds 1998, verdedigt haar initiatiefwet in vak K

Arda Gerkens werd lid van de Tweede Kamer in 1998. Ze voerde ondermeer het woord over Economische Zaken en ICT. Ze loodste met succes een initiatiefwet door de Tweede Kamer om de doorverkoop van concertkaartjes aan banden te leggen. Door de SP én door andere partijen wordt Gerkens geroemd om haar vakkundige manier waarop zij als plaatsvervangend voorzitter de Tweede Kamer voorzat.

Krista van Velzen

Krista van Velzen, Kamerlid sinds 1998, bij een actie tegen de jacht op zeehonden

Krista hield zich jarenlang bezig met defensie, dierenwelzijn en landbouw. Van Velzen speelde een belangrijke bij het oplossen van de problematiek klokkenluiders Spijkers. Ze streed tegen clustermunitie en kernwapens. In 2008 zegde het kabinet onder druk van Van Velzen toe een einde te maken aan de inzet van clustermunitie door het Nederlandse leger. Op de dag van haar afscheid van de Tweede Kamer werd haar initiatiefwet aangenomen om het fokken van nertsen voor hun bont te verbieden. In 2007 werd Krista van Velzen door de Dierenbescherming benoemd tot dierenbeschermer van het jaar.

Marianne Langkamp

Marianne Langkamp, Kamerlid sinds 2006, bij een actie op het Plein in Den Haag

Marianne Langkamp werkte vanaf 1998 op de fractie, als medewerker onderwijs en later als assistent van Jan Marijnissen. Sinds 2006 voerde zij het woord over Jeugd en Gezin. Ze was onderdeel van de parlementaire werkgroep Jeugdzorg en presenteerde daarmee uitstekende voorstellen voor hervorming van de jeugdzorg. Als fractiesecretaris was zij de centrale spil op de fractie zowel organisatorisch als politiek. Samen met Agnes Kant werkte Langkamp aan de initiatiefwet Speelruimte

Hans van Leeuwen

Hans van Leeuwen, Kamerlid sinds 2006, op een demonstratie tegen de verhoging van de AOW-leeftijd

Van Leeuwen streed als Tweede Kamerlid voor een meer serieuze grondpolitiek door overheden. Hij eiste harder optreden tegen grondspeculanten en projectontwikkelaars: voor het mooier maken van Nederland en tegen de verrommeling. Als woordvoerder Cultuur streed Van Leeuwen ondermeer tegen het profijtbeginsel in de cultuursector. Achter de schermen werkte van Leeuwen veelvuldig mee aan de organisatie van congressen en tournees van Jan Marijnissen, Agnes Kant en Emile Roemer.

Hugo Polderman

Hugo Polderman, Kamerlid sinds 2006, tijdens een optreden in de Tweede Kamer

Hugo Polderman heeft een lange geschiedenis binnen de SP. Vanaf 1976 is hij lid. Hij was afdelingsvoorzitter in Roosendaal, fractievoorzitter in de raad, en Statenlid.

Sinds 2006 is Polderman lid van de Tweede Kamer. Door Natuurmonumenten werd hij in 2008 uitgeroepen tot het groenste Kamerlid. Hij kwam op voor palingvissers en streed tegen megastallen op het platteland. Hij leidde voor de SP het verzet tegen uitdieping van de Westerschelde en het onder water zetten van de Hedwigepolder.

Fons Luijben

Fons Luijben, Kamerlid sinds 2006, tijdens een optreden in de Tweede Kamer

Luijben was één van de drijvende krachten achter de SP-actie '65 blijft 65.' Reisde stad en land af voor deze actie. In de Kamer pleitte Luijben voor versoepeling van de regels voor de pensioenfondsen, zodat deze beter en sneller zouden kunnen herstellen van de opgelopen klappen. Luijben wordt intern geroemd om de meeslepende manier waarop hij groepen en schoolklassen ontving in de Tweede Kamer.

Paul Lempens

Paul Lempens, Kamerlid sinds 2006, tijdens een optreden in de Tweede Kamer

Paul Lempens manifesteerde zich in de Tweede Kamer als woordvoerder WSW. Hij noemde de WSW 'de parel van de sociale zekerheid' en gaf de WSW'ers een stem in het parlement. Niet alleen in de Tweede Kamer, maar vooral ook daarbuiten bezocht Lempens zoveel mogelijk sociale werkbedrijven. Namens de SP zette Lempens zich in bij de Raad van Europa. Onlangs was hij op de Filippijnen als verkiezingswaarnemer.

Trix de Roos

Trix de Roos, Kamerlid sinds 2008, bij haar beëdiging als Kamerlid

De Roos zei 'ja' op de vraag of zij wilde inspringen om een lege plek in de Tweede Kamer te vullen. Hield zich in de Kamer bezig met daklozen en zwerfjongeren. Als Zeeuwse knokte ze hard voor het behoud van goede ziekenhuiszorg in Zeeland en tegen uitdieping van de Westerschelde.