Imtech en PlantLab: hightech MVO-kwekerijen voor energiezuinige en duurzame 'footloose' productie van bloemen, planten, groenten en fruit
* Duurzame, hightech, ruimtebesparende, 'footloose' MVO-kwekerij van de toekomst
Den Bosch, Gouda - PlantLab (ontwikkelaar van innovatieve plantengroeiconcepten) en Imtech (technische dienstverlening in Europa) starten een strategische samenwerking om duurzame teelt van bloemen, planten, groenten en fruit in hightech gesloten teeltruimten mogelijk te maken. Dit zal leiden tot het ontstaan van innovatieve MVO-kwekerijen die efficiënte en duurzame productie van gewassen 'footloose' - dus op elke willekeurige locatie - mogelijk maakt. Deze technologie is de volgende generatie van de moderne tuinbouw, vindt plaats op een extreem klein oppervlakte en maakt het mogelijk op milieuvriendelijke wijze (minimale CO2-belasting, geen negatieve milieueffecten van transport) bloemen, planten, groenten en fruit lekker, efficiënt en goedkoop voor de lokale markt te produceren.
Het concept is gebaseerd op een totaal nieuwe manier van produceren van groenten, fruit, bloemen en planten (Tuinbouw 3.0(TM)). In tegenstelling tot de huidige productie in kassen is (dag)licht van buiten niet meer nodig. Integendeel, hoe minder interactie met het buitenklimaat hoe beter. Ook kan geteeld worden in gestapelde lagen. Licht worden geregeld via hightech milieuvriendelijke LED-verlichting. Maar ook CO2-dosering, luchtbehandeling, verwarming, alsmede 'groene' IT-infrastructuur en milieuvriendelijke automatische besturing spelen hierbij een cruciale rol. PlantLab acteert hierbij als initiator en ontwikkelpartij, Imtech neemt alle duurzame technische implementatie voor haar rekening.
Toekomstperspectief
Binnen enkele jaren zullen overal ter wereld een nieuw soort uitgebalanceerde hightech MVO-kwekerijen kunnen ontstaan waar producten in volledig geconditioneerde gestapelde teeltlagen zonder daglicht worden geteeld. Deze MVO-kwekerijen staan dicht bij de consument en bieden vele voordelen: een hoger productieniveau met een exact voorspelbaar oogstmoment en een stuurbaar product dat qua uiterlijk, smaak, kwaliteit en voedingswaarde meer te bieden heeft dan de traditionele variant. Deze duurzame en milieu-effectieve wijze van telen vindt plaats op een zeer beperkte oppervlakte op plaatsen waar dat nu niet mogelijk is vanwege klimaat, watertekort of ruimtegebrek, zonder bestrijdingsmiddelen en met maximaal 10% van het watergebruik van de huidige teeltmethoden.
Drie basisvormen
In conceptstudies geven PlantLab en Imtech gezamenlijk vorm aan drie basisvormen:
* Modulaire R&D-unit: een hightech faciliteit in speciale containers voor onderzoek naar gebalanceerde teelt in meerdere lagen;
* Plant production unit: een concept waarbij in een gebouw op zeer efficiënte en effectieve wijze bloemen, planten, groenten en fruit geteeld kunnen worden. Zo is een gebouw van 14 teeltlagen op een oppervlakte van slechts 100 bij 100 meter voldoende om een stad als Den Bosch (140.000 inwoners) van de dagelijkse behoefte aan verse producten te voorzien;
* Fresh Garden Mall: een concept voor MVO-kwekerijen in binnensteden, 'local for local', vers voor directe consumptie en duurzaam. In China en Japan wordt hier al voorzichtig mee geëxperimenteerd.
De engineering en uitwerking van de benodigde technische infrastructuur van de eerste twee basisvormen wordt momenteel door Imtech uitgevoerd. Voor deze concepten is wereldwijde belangstelling.
Opening Center for Growing Concepts
Gerda Verburg, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opent heden in Den Bosch het Center for Growing Concepts waar Hogeschool HAS Den Bosch en PlantLab teeltechnisch research uitvoeren om deze hightech en energiezuinige oplossing voor duurzame 'footloose' productie van bloemen, planten, groenten en fruit verder te ontwikkelen.
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
Meer informative
Imtech NV
Imtech NV