Dienstenbond CNV

Nieuws

16 juni 2010

Kloof in Achmea cao overleg (nog) te groot

Op maandag 14 juni, het vijfde overleg tussen Achmea en de vakorganisaties, is het niet gelukt om de verschillen te overbruggen en acceptabele compromissen te sluiten. De kloof is simpelweg te groot. CNV Dienstenbond, FNV Bondgenoten, De Unie en LAD hebben voorafgaand aan het cao overleg de mening gepeild van de achterban. De uitkomst van deze peilingen is voor de genoemde organisaties leidend bij de onderhandelingen. Op basis daarvan hebben zij op 14 juni beoordeeld dat meer water bij de wijn geen recht doet aan de uitkomsten van de achterbanraadpleging. De onderhandelaars hebben het achterste van hun tong laten zien en dat bleek niet voldoende.

Hoe verder?
Wij, Achmea en de vakorganisaties, hebben afgesproken de komende weken te gebruiken om tot oplossingen te komen. Op 1 juli a.s. treffen wij elkaar weer om opnieuw te pogen een cao resultaat te bereiken. Het zou heel mooi zijn als het lukt om voor de zomervakanties een nieuwe cao te hebben. Maar waar zoeken en vinden wij de oplossing? Dat wordt niet gemakkelijk want de verschillen zijn groot. Hieronder kunt u dat zelf beoordelen. Voor ons is het van belang te weten wat u hiervan vindt!

De stand van het overleg:

Onderwerp Achmea
Vakorganisaties

Looptijd CAO 12
maanden 12 maanden

Loon Loonsverhoging (schalen/feitelijke lonen


01-07-2010
1% 01-06-2010 0,75%


01-12-2010 0,75%

Winstdelingsregeling Afhankelijk van bedrijfsresultaat Winstuitkering van

Winstuitkering van 0% tot 3,3% 0% tot 3,5%

Medewerkers met beoordeling 5 Geen uitsluiting op

of 4 krijgen 0%. van beoord.

Voor 4 komt hardheidsclausule

als beoordeling samenhangt met promotie
en daardoor nog niet aan de eisen voldaan wordt

Dit zijn de belangrijkste geschilpunten waarop we elkaar niet konden vinden. De beoordeling van bovenstaande punten hangt natuurlijk nauw samen met de afspraken die we verder hebben kunnen maken. Onze ambitie lag ook daar hoger dan wat er nu staat:


· Bevorderen van een optimaal gebruik van Mijn Loopbaan en betere Compasgesprekken:


- Praktische zelfinstructie "Hoe gebruik ik compas", deze bevat praktische tips en voorbeelden om je voor te bereiden op het maken van een werkplan of een groeiplan;


- Voorlichtingsbijeenkomsten op de Achmea locaties waarin je leert de mogelijkheden van "mijn loopbaan" (het digitale loopbaancentrum) zo goed mogelijk te benutten;


- Iedereen krijgt de mogelijkheid en gelegenheid om tijdens werktijd en op de werkplek "mijn loopbaan" en andere voorzieningen op (of link aan) Achmea.net te gebruiken.


· Tijdelijke extra employability inspanningen:


- Een trainingsprogramma waarin aandacht voor een loopbaancheck, een ontwikkelgesprek en opleidingsmogelijkheden. Medewerkers werkzaam bij een onderdeel waar gereorganiseerd wordt kunnen met voorrang het trainingsprogramma volgen;


- Managers in bedrijfsonderdelen waarin gereorganiseerd wordt worden toegerust met de informatie en middelen om hun leidinggevende taken zo goed mogelijk te vervullen. Het gaat dan o.a. om goede kennis van Mijn Loopbaan, gesprekstechnieken, kennis sociaal plan, employabilitymogelijkheden;


- Een extra opleidingsbudget voor als de reguliere (divisie) opleidingsbudgetten ontoereikend zijn. In de cao is immers vastgelegd dat opleidingsverzoeken gehonoreerd worden.


· Werkzekerheid & werkgelegenheid:


- In Compas wordt het mogelijk om een oriëntatiestage van maximaal 3 maanden af te spreken. Om zo een andere functie en/of een ander onderdeel van Achmea te verkennen en te onderzoeken welke loopbaanmogelijkheden er voor je zijn.


- Je kunt ook verzoeken om maximaal 1 week een externe oriëntatiestage te doen. In overleg met de leidinggevende, maatwerkafspraken, kan een langere periode worden afgesproken.


- Er komen, net als vorig jaar, 15 werkervaringsplaatsen voor jong gehandicapten.


- Stageplaatsen voor 50 jongeren.


· Overigen:


- Nu is het mogelijk om 1 keer in de 7 jaar sabbatical leave op te nemen, dat wordt 1 keer in de 5 jaar.


- Binnen het dienstenbedrijf van de Divisie Sociale Zekerheid is het Professioneel Statuut (voor bepaalde beroepen zoals artsen) van toepassing. Hieraan zal tijdens de looptijd van de cao meer aandacht en verdere invulling worden gegeven.


· Sociale Innovatie:

In het kader van de sociale innovatie hebben we in de vorige cao afspraken gemaakt die we nog aan het uitwerken zijn. Dat willen we eerst afmaken, dus geen nieuwe afspraken. Belangrijker vinden alle partijen het om te zorgen dat medewerkers gebruik (kunnen) gaan maken van de arbeidsvoorwaarden die we afspreken. Daarvoor moet je het bestaan er van kennen en er in goed overleg tussen de medewerker en de leidinggevende afspraken over kunnen maken. Daaraan willen we aandacht besteden en een aantal van bovenstaande afspraken helpen daarbij.

Dit is op hoofdlijnen de laatste stand van het cao overleg. Zoals gezegd hebben wij, de onderhandelingsdelegaties van de vakorganisaties, het loonbod van Achmea en de winstdelingsregeling in samenhang met de overige punten, als onvoldoende beoordeeld. De 1% die Achmea biedt ligt nog onder de grens van 1,25% voor koopkrachtbehoud. Wij zijn van mening met ons bod van totaal 1,5% en een iets ruimere winstdelingsregeling en zonder uitsluiting op grond van beoordeling, een heel redelijk bod te hebben gedaan. Maar Achmea zegt niet meer te kunnen c.q. willen bieden.

Wij zijn benieuwd naar uw mening.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl).