Vrije Universiteit Amsterdam
Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
14 juni 2010
Versterk de Derde Wereld met biotechnologie
Kleinschalige boeren, boerengroepen, non gouvernementele organisaties en onderzoekers van de Derde Wereld kunnen op een duurzame manier biotechnologieën ontwikkelen. Dit kan door middel van een reorganisatie van de huidige sociale relaties die locale actoren centraal plaatsen binnen het besluitvormingsproces, en door biotechnologieën te herontwerpen vanuit de locale condities en te integreren binnen de locale duurzame agrarische systemen. Dit ontdekte Daniel Puente Rodríguez in zijn onderzoek waarop hij 17 juni promoveert aan de faculteit Aard- en Levenswetenschappen van de VU.
Vorderingen in de agrarische genomica (de studie van genomen, waarbij een genoom de volledige erfelijke informatie van een organisme is) zijn belangrijk voor de wetenschap en technologie. Daniel Puente Rodríguez analyseerde of, en zo ja hoe, deze vooruitgangen armoede kunnen terugdringen. Met de genomica is de grens van plantonderzoek verlegd van de kennis van enkele genen naar het onderzoek van netwerken van genen die biologische processen beïnvloeden (bijv. groei, reproductie, reactie tegen a- en biotische stress). De toepassing van deze kennis, door middel van bijv. technologieën uit de moleculaire biologie, kan onderzoek voor het behoud van biodiversiteit en plantveredeling versterken en daardoor ook agrarische maatschappijen.
Puente Rodríguez concentreerde zich op de lokale specifieke ontwikkeling van biotechnologieën en de genomica als katalysator voor ontwikkelingen binnen de agrarische systemen van kleinschalige boeren. Hij onderzocht of en hoe deze technologieën zouden kunnen worden ontwikkeld op een duurzame (sociale en technologische) wijze door lokale netwerken van boeren, boerengroepen, non gouvernementele organisaties en onderzoekers van de zogenoemde Derde Wereld.
Puente Rodríguez voerde empirische analyses uit in de vorm van drie casussen: (1) de ontwikkeling van een Bt-biopesticide in twee (half)droge districten van Andhra Pradesh, India; (2) de ontwikkeling van moleculaire markers in de hooglanden van de Boliviaanse Andes; (3) de ontwikkeling van het biotechnologisatie proces van de Jatropha vanwege de lokale specifieke biobrandstoffen in Yoro, Honduras. Hij definieerde deze dynamieken voor ontwikkeling met het concept Lokale Duurzame Biotechnologische Ontwikkelingen, dat een type ontwikkeling is die gebaseerd is op de herconstructie van biotechnologieën vooral (maar niet exclusief) door en voor lokale actoren, en die agrarische boerensystemen versterkt en de positie ('empower') van boeren, non gouvernementele organisaties en lokale onderzoekers binnen de biotechnologische structuren versterkt.