Symantec

UTRECHT - 15 juni 2010 - Kinderen van over de hele wereld groeien op in een online wereld. Zij maken niet alleen kennis met het web, maar ook met nieuwe regels, emoties en hebben helaas ook negatieve ervaringen.
* Boos. Ontdaan. Bang. Kinderen verklaarden deze reacties naar aanleiding van negatieve ervaringen.

* Meer dan de helft voelt zich verantwoordelijk voor hun negatieve ervaringen.

* 70 procent zegt naar hun ouders toe te wenden als er online iets verkeerds gebeurd.

* Maar bijna de helft denkt dat zij voorzichtiger zijn dan hun ouders. 20 procent zegt zelfs dat hun ouders geen idee hebben van datgene wat zij doen online.

Het Norton Online Family Report, dat vandaag wordt uitgebracht, is een herinnering voor ouders om aansluiting te vinden bij het online leven van hun kinderen. Als ze al niet aangesloten zijn, met name als kinderen gemiddeld meer dan 11 uur online actief zijn per week.

Norton wendde zich rechtstreeks tot de bron door 2.800 kinderen en meer dan 7.000 volwassenen in 14 landen te vragen naar hun online activiteiten en ervaringen. Het Norton Online Family Report-onderzoek*, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau StrategyOne, had ten doel om te controleren of de veronderstellingen van de ouders strookten met de werkelijke online ervaringen van hun kinderen. Dit resulteerde in een aantal verbazingwekkende bevindingen.

Anne Collier, de redactrice van NetFamilyNews.org en adjunct-directrice van ConnectSafely.org, verleende haar samenwerking aan het onderzoek van Norton. "Dit rapport biedt een uniek inzicht in de online ervaringen van jonge mensen in een groot aantal landen, verteld in hun eigen woorden. Uit de onderzoeksbevindingen blijkt dat de problemen op het gebied van online veiligheid en ouderlijk toezicht overal hetzelfde zijn. De inzichten die het rapport biedt, stellen ouders in alle delen van de wereld in staat om hun kinderen te helpen om op veilige wijze gebruik van internet te maken en om binnen hun gezin een open dialoog aan te gaan met betrekking tot het juiste gebruik van technologie. En dat is ook meteen de allerbelangrijkste opgave op het gebied van online veiligheid. Thuis, op school of waar dan ook."

Emoties van kinderen
Kinderen die geconfronteerd worden met negatieve online ervaringen, krijgen te kampen met heftige emoties. Doorgaans voelen kinderen zich boos (39 procent), geschokt (36 procent), bang (34 procent) of bezorgd (34 procent) als gevolg van degelijke incidenten. Wereldwijd heeft een op de vijf kinderen spijt van iets wat hij of zij op internet heeft gedaan. De helft van de kinderen legt de verantwoordelijkheid voor deze negatieve ervaringen tot bepaalde hoogte bij zichzelf, bijvoorbeeld wanneer zij seksueel getinte beelden van een bekende ontvangen (47 procent), een virus downloaden (77 procent) of het slachtoffer worden van oplichters (63 procent).

Ouders hebben geen idee
Tegelijkertijd realiseert slechts 45 procent van de ouders zich dat kinderen negatieve ervaringen hebben.
Hoewel ouders zich over het algemeen bewust zijn van de activiteiten waaraan hun kinderen deelnemen, onderschatten ze de mate waarin kinderen spelletjes, muziek en video's downloaden. Dit zijn juist activiteiten waarbij kinderen blootgesteld kunnen worden aan onwenselijke content en worden aangemoedigd om persoonlijke informatie prijs te geven.

Het goede nieuws
Een lichtpuntje is dat kinderen aangeven dat ze behoefte hebben aan een grotere betrokkenheid van hun ouders bij hun online bezigheden. Aanvullend op het feit dat kinderen aangeven hulp van hun ouders in te roepen, indien er tijdens hun online activiteiten iets vervelends gebeurd, verklaren negen van de tien kinderen dat zij zich aan de gezinsregels op het gebied van internetgebruik houden. De meeste kinderen zeggen daarnaast online manieren te hebben: meer dan de helft zegt niets op het internet wat hij of zij offline ook niet zou zeggen. Meer dan 60 procent zegt anderen niet online te treiteren, bestoken of te stalken. 58 procent onthoudt zich van het doorsturen van beschamende foto's of mail van anderen.

Wat ouders kunnen doen
Ouders kunnen de online ervaringen van hun kinderen verbeteren en hen helpen veilig te blijven door middel van technologie en communicatie.
* Weet wat je kinderen doen online: zorg dat ze het aan je laten zien, ga met hun praten en gebruik technologie om activiteiten na te gaan.

* Ga constant in dialoog over ervaringen online. Wees bereid om te luisteren, te helpen en te ondersteunen.

* Maak familie regels voor internetgebruik. In termen van tijd, inhoud en interactie.

* Laat jezelf goed informeren over trends op internet en veiligheid.
* Zorg dat je internet beveiligingssoftware geïnstalleerd blijft, inclusief tools die speciaal zijn ontwikkeld voor de online veiligheid van kinderen

De bekroonde Norton Online Family dienst geeft ouders inzicht in het online leven van hun kinderen. Vandaag is de wereldwijde launch. Norton Online Family is nu gratis beschikbaar in 25 talen.

Kijk voor het complete rapport in de bijlage.

Over Norton van Symantec
Norton-producten van Symantec beschermen consumenten tegen cybercriminaliteit met behulp van technologie als antivirus, anti-spyware en phishingbescherming.Tegelijkertijd verbruiken de producten van Norton weinig systeembronnen. Het bedrijf levert ook diensten als online backup en PC-optimalisatie.

Over Symantec
Symantec is een van ´s werelds grootste leveranciers van oplossingen op het gebied van beveiliging, opslag en systeembeheer. Het helpt consumenten, bedrijven en organisaties om hun informatiegestuurde wereld te beveiligen en te beheren. Onze software en diensten bieden completere en efficiëntere bescherming tegen meer risico´s op meer punten, zodat onze klanten hun informatie in het volste vertrouwen kunnen opslaan en gebruiken. Raadpleeg voor meer informatie www.symantec.nl.

Contactgegevens voor beeld- of testmateriaal:

Symantec:
Judith Sautereau:

+33 1 41 38 59 46
Judith_Sautereau@symantec.com

Bex*communciatie:
Stèphanie Bakker

+ 31 (0) 6 14 59 72 06
sbakker@bexcommunicatie.nl