Wageningen Universiteit en Researchcentrum
17 jun 2010
Nummer: R
Ethiopische dorpsbewoners hebben het liefste witte of roodbruine kippen
met vlees op de botten die veel eieren leggen en lokale parasieten
trotseren. De Wageningse promovendus Nigussie Mullu is een
fokkerijprogramma gestart om deze kip te selecteren.
Kippen spelen een vitale rol in de voedselvoorziening in de meeste
Ethiopische dorpen, zegt Nigussie, onderzoeker bij het Ethiopian
Institute of Agricultural Research. Ze zijn vaak de enige inkomensbron
voor de vrouwen in de dorpen. âAls we de productiviteit van de kippen
verbeteren, verbeteren we de leefomstandigheden van de dorpsbewoners.â
Scharrelen
De Ethiopische regering heeft geprobeerd de situatie te verbeteren door
hoogproductieve rassen van elders te importeren, maar dat werd geen
succes. De moderne rassen waren niet aangepast aan de lokale
omstandigheden en vielen ten prooi aan ziekten en predatoren zoals
katten en vossen. âDe kippen lopen vrij rond en moeten hun kostje bij
elkaar scharrelenâ, zegt Nigussie.
De lokale kippen zijn wel aangepast aan het milieu. Daarom neemt de
promovendus van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, de
lokale ziektedruk en de voorkeuren van de dorpsbewoners als
uitgangspunt van zijn fokkerijprogramma. Hij interviewde kleinschalige
kippenhouders in alle delen van Ethiopië en bespreekt hun voorkeuren
in het laatste nummer van Tropical Animal Health and Production.
Diversiteit
âDe dorpsbewoners willen geen gespecialiseerde vleeskippen of
leghennen, ze willen een kip voor beide doeleindenâ, zegt hij. De
bewoners in het noorden van Ethiopië geven de voorkeur aan witte
kippen, die in andere windstreken aan roodbruine kippen. Nigussie weet
niet wat de achtergrond van die kleurkeuze is, wel dat er nu een
bontgekleurde variëteit aan kippen in de dorpen rondscharrelt. âWe
kunnen de kippen niet als ras beschrijven. We gebruiken de diversiteit
om er een ras van te maken.â
DNA-analyses
Hij heeft DNA-analyses in zijn instituut gedaan om de genetische
diversiteit te bepalen en een schatting te maken van de genetische
aanleg voor goede ei- en vleesproductie bij de kippen. Hij wil vooral
weten hoe deze gunstige eigenschappen zijn gerelateerd in het genoom
van de kip. Zijn selectieprogramma om een witte en roodbruine kip met
deze eigenschappen te selecteren zal nog zoân vijf jaar duren, schat
hij.
Ook start hij dit najaar een onderzoeksprogramma om de resultaten van
het fokkerijproject bij de kippenhouders in de dorpen te introduceren.
âMijn promotieonderzoek is een beschrijving van de huidige situatie en
hoe we de lokale productiviteit van de kippen kunnen verbeteren. Daarna
willen we een robuust en verbeterd kippenras teruggeven aan de
dorpsbewoners.â
Team
Nigussie is hoofd van het pluimveeonderzoek bij het landbouwinstituut
in Debre Zeit in Ethiopië. Zijn team bestaat uit twee veterinaire
onderzoekers, een fysioloog, twee veevoedingskundigen en twee
medewerkers op het gebied van dierlijke productiesystemen. Zijn
promotie wordt betaald door NWO-Wotro, het fonds voor onderzoek voor
ontwikkeling in Nederland. Nigussie hoopt in september te promoveren
bij Johan van Arendonk, hoogleraar Fokkerij en genetica. |
Albert Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.