Samenvattende besluitenlijst
van de vergadering van
provinciale staten van Drenthe
gehouden op 2 juni 2010
2
BESLUITENLIJST
Vergadering van Provinciale Staten van Drenthe
Woensdag 2 juni 2010
U kunt de statenvoorstellen en de ingezonden brieven, alsmede de besluitenlijsten en samenvattin-
gen, via het DocumentVindSysteem (DVS) inzien op de website van de provincie onder het volgende
adres: www.drenthe.nl/provincialestaten
Ingediende moties en amendementen zijn als bijlage opgenomen bij deze besluitenlijst.
Aanwezig: P.H. Oosterlaak (SP) De voorzitter: mevrouw J.M. Pannekoek-van Toor (VVD) J. Tichelaar A.G.H. Peters (CDA) H.J. van der Scheer (CDA), vanaf punt K De leden: A. Schiphuis (CDA) A. van der Tuuk (PvdA) (vice-voorzitter) mevrouw G. Seinen (CDA) J.J. Baltes (VVD) J. Slagter (PvdA) H. Beerda (PvdA) mevrouw G.H. Smith (GroenLinks) M.A.M. Berends (PvdA) mevrouw M. Stijkel-Kuijpers (ChristenUnie) W.A.R. Boer (PvdA) A.Timmerman (VVD) H.H. van de Boer (VVD) G.J. Udding (VVD) L. Bomhof (VVD) E.R. Veenstra (PvdA) mevrouw K.J. Datema-Klöpping (SP) J. Vester (SP) D.B. Dijkstra (CDA) A. Wendt (ChristenUnie) K.R. Dijkstra (PvdA) R. Westerhof (SP) R.D. Esseveld (SP) Th.J. Wijbenga (CDA) R. Fokkens (PvdA) B.J. Ziengs (VVD) mevrouw W.G. Goudriaan-Visser (PvdA)
E. Hemsteede (PvdA) mevrouw S. Buissink, griffier H.R. Hornstra (PvdA)
A. Huizing (PvdA) Voorts aanwezig de leden van GS: S. de Jong (CDA) mevrouw A. Haarsma (PvdA) mevrouw M.J. Kaal (CDA) mevrouw T. Klip-Martin (VVD), t/m punt G A. Kerstholt (VVD) H. Baas (ChristenUnie) H. Klaver (CDA) R.W. Munniksma (PvdA) J.H. Lammers (CDA) t/m punt J J.H. Bats (VVD) J. Langenkamp (GroenLinks) mevrouw J.G. Vlietstra (PvdA) mevrouw W.L.M. Mastwijk-Beekhuijzen (CDA),
(bij punt G) Afwezig: T.S. Medemblik (ChristenUnie) - mevrouw J.H. Mustamu (PvdA)
3
1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent de vergadering om 14.00 uur.
Gedeputeerde Baas deelt mee, dat de `Europaragraaf'' op statenstukken intussen operationeel is, dit naar aanleiding van een toezegging in de commissie BFE.
2. Ingekomen stukken
De lijst met ingekomen stukken wordt conform vastgesteld. De fracties van GL en SP hebben een verzoek ingediend tot het houden van een interpellatie over het aanbestedingsbeleid, toegespitst op het dossier EuroChamp. De staten besluiten verlof te verlenen tot het houden van deze interpellatie, die als punt M op de agenda wordt geplaatst.
3. Vaststelling van de agenda
De staten stemmen in met het verplaatsen van punt L-3 (statenstuk 2010-427 over marketing en pro- motie van Drenthe) naar de vergadering van 8 juli. Op verzoek van de VVD wordt met meerderheid van stemmen besloten punt L-1 (statenstuk 2010-432 over Regiovisie Groningen-Assen) ook door te schuiven naar de vergadering van 8 juli; de fracties van PvdA en CU zijn tegen het doorschuiven van dit punt.
4. Vaststelling besluitenlijst van de vergadering van PS van 21 april 2010 De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.
5. Vragenhalfuur
Hiervan wordt geen gebruik gemaakt
6. Voorstellen
Statenstuk 2010-429, Ontwerp-Omgevingsvisie Drenthe en aanvullend Statenstuk 2010-429a, Omgevingsvisie Drenthe
Inhoud: De Omgevingsvisie is hét strategische kader voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe tot 2020. De visie formuleert de belangen, ambities, rollen, verantwoordelijkheden en sturing van de provincie in het ruimtelijke domein.
In de Omgevingsvisie zijn vier wettelijk voorgeschreven provinciale planvormen samengenomen: · De provinciale structuurvisie op grond van de Wet op de ruimtelijke ordening; · Het provinciaal milieubeleidsplan op grond van de Wet Milieubeheer; · Het regionaal waterplan op grond van de waterwetgeving; · Het provinciaal verkeers- en vervoersplan op grond van de Planwet Verkeer en Vervoer. De missie in de Omgevingsvisie is het koesteren van de Drentse kernkwaliteiten en het ontwikkelen van een bruisend Drenthe, passend bij deze kernkwaliteiten. Het college van GS adviseert om in te stemmen met de Omgevingsvisie.
Samenvattende reactie van de fracties:
Vrijwel alle fracties onderschrijven op hoofdlijnen de Omgevingsvisie. Ook zijn ze ingenomen met het proces van totstandkoming van deze visie, zowel wat betreft de betrokkenheid van burgers, organisa- ties en gemeenten als wat betreft de interne afstemming met het college en de ambtelijke organisatie zoals die met name via de Werkgroep Integraal Omgevingsbeleid vorm kreeg. Het komt nu aan op een zorgvuldige en voortvarende uitvoering conform de opzet van de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening; leidende principes zijn daarbij enerzijds het verankeren van de kernkwaliteiten en ander- zijds het durven loslaten.
Mede als gevolg van de inspraakreacties zoals laatstelijk in de vergaderingen van de statencommissie OGB van 12 en 19 mei zijn door de fracties worden op onderdelen van de ontwerp-visie 16 amende- 4
menten ingediend. Met betrekking tot de uitvoering en de uitwerking van de visie zijn 7 moties inge- diend. De ingediende amendementen en moties zijn als bijlage gevoegd bij deze besluitenlijst.
Reactie van het college van GS op hoofdlijnen:
Het college onderschrijft het positieve resultaat van deze visie en ook de complimenten over het pro- ces daar naartoe. De rol van de provincie in het licht van de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening zal nu consequent en consistent vorm moeten krijgen, waarbij met name naar gemeenten het ver- trouwen over en weer leidend zal zijn.
Wat betreft de amendementen en moties pleit het college voor een consistent beleid op basis van eerder geformuleerde hoofdlijnen, zoals het maken van duidelijke keuzes bij een beperkt ruimtege- bruik. De reactie van het college bij de diverse amendementen en moties staat in de bijlage.
GS zeggen het volgende toe:
· Gedeputeerde Haarsma zegt toe dat binnenkort een startnotitie over de gevolgen van de krimp aan de staten zal worden voorgelegd (GL). · Gedeputeerde Munniksma zegt toe dat de uitkomsten van het overleg over de prioritering van de ecologische hoofdstructuur (EHS) nog voor de zomervakantie aan de staten zullen worden voorgelegd (CDA).
Amendementen en moties:
Zie bijgevoegd overzicht.
Besluit: Na beraadslaging en na stemming bij handopsteken is het voorstel aanvaard. De fractie van de SP heeft tegen het voorstel gestemd.
7. Onderzoek geloofsbrieven van de heer H.J. van der Scheer te Schoonebeek Op voorstel van de voorzitter benoemen de staten tot leden van de commissie die de geloofsbrieven van de heer Van der Scheer onderzoekt: de heer Slagter (rapporteur), mevrouw Stijkel en de heer Kerstholt. De commissie rapporteert dat uit haar onderzoek is gebleken dat de heer Van der Scheer aan alle in de Provinciewet gestelde eisen voldoet en adviseert tot zijn toelating als lid van Provinciale Staten. De staten besluiten overeenkomstig het advies van de commissie.
8. Installatie van de heer Van der Scheer
De heer Van der Scheer legt in handen van de voorzitter de voorgeschreven eed af. De voorzitter feliciteert hem met zijn toelating en biedt hem bloemen aan.
9. Afscheid van de heer Lammers
De voorzitter spreekt namens de staten een woord van afscheid tot het vertrekkende statenlid de heer Lammers en biedt hem een cadeau en bloemen aan. De heer Lammers spreekt een dankwoord uit.
10. Benoemingen in statencommissies
Op voorstel van de CDA-fractie besluiten de staten tot benoeming van de heer Van der Scheer tot lid van de statencommissie OGB.
5
11. Voorstellen (vervolg)
Bespreekstukken (B-stukken)
11a. Statenstuk 2010-430, Jaarstukken 2009.
Inhoud: In de jaarstukken verantwoordt het college zich over het gevoerde bestuur. De betreffende programma's zijn volgens het collegeprogramma en de begroting 2009 samengesteld. De jaarstukken zijn onderverdeeld in het jaarverslag en de jaarrekening. Het college verzoekt in te stemmen met het statenstuk.
Samenvattende reactie van de fracties:
De fracties van PvdA, CDA, VVD en GL voeren het woord; zij geven aan te kunnen instemmen met de jaarstukken. Wel is een betere resultaatverantwoording in relatie tot gestelde doelen gewenst. De fracties hechten aan de uitvoering van de aanbevelingen van de accountant. GL pleit voor een meer compacte verantwoording op hoofdlijnen.
Reactie van het college op hoofdlijnen:
Het college onderschrijft de noodzaak van het meer SMART formuleren van de begroting en daarmee ook van de jaarstukken. De suggestie wordt gedaan om de eerdere werkgroep programmabegroting nieuw leven in te blazen teneinde een verbeterslag op dit punt te realiseren.
GS zeggen het volgende toe:
· Gedeputeerde Vlietstra zal het initiatief nemen tot het realiseren van een verbetering van de opzet van de programmabegroting (diverse fracties). · Gedeputeerde zegt toe dat medio juni een opgeschoond overzicht van de reserves en voor- zieningen aan de staten zal worden toegezonden (CDA).
Besluit: Het voorstel wordt met algemene stemmen aanvaard.
11b. Statenstuk 2010-433, Begroting SNN 2011 en Jaarstukken SNN 2009 Inhoud: Op grond van de WGR worden provinciale staten van de bij het SNN betrokken provincies in de gelegenheid gesteld hun zienswijze over de Begroting 2011 naar voren te brengen, alsmede over de Jaarstukken 2009.
Samenvattende reactie van de fracties:
De fracties van PvdA, CDA, VVD, CU en GL spreken uit dat zij kunnen instemmen met de jaarstuk- ken. Zorg is er wel over de stand van de reserves en de risico's. Door de fracties van CDA, PvdA en VVD wordt een motie ingediend waarin wordt uitgesproken spoedig en actief te zoeken naar mogelijk- heden om de controledruk vanuit EZ en de EU op de SNN te verminderen. Tenslotte vinden zij het jammer dat de PS van de drie provincies niet op één lijn zitten wat betreft hun reacties.
Reactie van het college op hoofdlijnen:
Het college onderschrijft de reacties vanuit de fracties, al is de omvang van de reserves op dit moment nog voldoende. Het college vindt het een goede zaak om via een motie zorg uit te spreken over de toegenomen regeldruk; zij beschouwt deze motie als een reactie die los staat van de begroting en jaarstukken.
Besluit: Met algemene stemmen wordt besloten geen zienswijze op de begroting en jaarstukken in te dienen.
6
Motie
Nr. Indiend door Onderwerp Besluit M 2010-19 CDA, PvdA, VVD Vermindering controledruk vanuit de Na stemming bij handop- EU op het SNN steken aanvaard; de frac- tie van de SP stemt tegen
12. Interpellatie van de fracties van GL en SP over het aanbestedingsbeleid, toegespitst op het dossier EuroChamp
De vragen aan het college bij deze interpellatie zijn tijdig ingediend en rondgestuurd.
Reactie van het college op hoofdlijnen.
Het college wijst op de eigen verantwoordelijk van de Stichting EuroChamp voor de aanbesteding. Voor het college is bepalend of is gehandeld conform de subsidievoorwaarden en de (Europese) aan- bestedingsregels. Verder heeft het college in algemene zin gehandeld conform de regelgeving en de informatie daarover is transparant, adequaat en accuraat.
Samenvattende reactie van de fracties.
De fracties van SP en GL wijzen op het onjuist uitvoeren van de aanbestedingsregels door de stich- ting, gekoppeld aan de verwevenheid in de relatie tussen de stichting en de provincie. Daardoor gaat de verantwoordelijkheid van de provincie verder dan het naleven van de subsidieregels. Zij verwijzen hierbij naar het rapport van Deloitte en de uitspraak van het Openbaar Ministerie. Deze fracties vragen wat de lessen zijn die uit deze affaire kunnen worden getrokken. De overige fracties zijn van mening dat de provincie geen (aanbestedings)regels heeft overtreden. Gewezen worden op de rapporten van de accountant en de SNN terzake. Wat hun betreft is dit dos- sier afgedaan.
13. Sluiting
De vergadering wordt gesloten om 21.45 uur.
De volgende vergadering zal plaatsvinden op woensdag 7 juli.
Vastgesteld in de vergadering van provinciale staten van 7 juli 2010.
, voorzitter
, griffier 7