Gemeente Kampen

Gemeente past bestuursdwang toe bij horecagelegenheid

17-06-2010

Tijdelijke sluiting restaurant voor overtreding Drank- en Horecawet Het college van burgemeester en wethouders gaat bestuursdwang toepassen tegen de uitbater van Petit restaurant Efes aan de Plantage in Kampen. Reden hiervoor is dat de uitbater niet beschikt over een drank- en horecavergunning. De bestuursdwang houdt in dat de gemeente een sluiting van het restaurant en het bijbehorende terras oplegt per 5 juli 2010 voor een periode van een maand.

De Drank- en Horecawet verbiedt de verkoop van alcoholische dranken zonder vergunning. Al geruime tijd beschikt Petit Restaurant Efes niet meer over een dergelijke vergunning. Met de start van het nieuwe terrasseizoen is de verkoop van bier en wijn zonder geldige vergunning toch weer begonnen. De gemeente heeft de uitbater aangesproken op deze overtreding. Verder is er een dwangsom opgelegd. Dit heeft er niet toe geleid dat de overtreding gestopt is. Ook de Voedsel en Warenautoriteit heeft tot twee maal toe een boete opgelegd. De uitbater is er verschillende keren persoonlijk op gewezen dat er een nieuwe vergunning aangevraagd moest worden. Dit is tot op heden nooit gedaan.

De gemeente Kampen ziet geen andere mogelijkheden dan het opleggen van een tijdelijke sluiting van het restaurant en het behorende terras. Dit kan op grond van artikel 36 van de Drank- en Horecawet: `Burgemeester en wethouders zijn bevoegd aan andere personen dan hen, die wonen in de ruimte, waarin in strijd met deze wet alcoholhoudende drank wordt verstrekt, de toegang tot die ruimte te ontzeggen'.

Na de periode van sluiting kan het restaurant weer open. De verstrekking van alcoholische dranken mag pas weer gestart worden nadat er een vergunning is verstrekt.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |