Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

17 juni 2010

Resultaten Utrechts onderzoek biedt nieuw perspectief therapie

Piekeren is geen angstsymptoom

Piekeren wordt ten onrechte geclassificeerd als een angstsymptoom. Dat concluderen William W. Hale III, Theo Klimstra en Wim Meeus van de Universiteit Utrecht die onderzoek deden naar mensen die onophoudelijk piekeren. Ze concluderen dat piekeren beter als een persoonlijkheidstrek kan worden gekwalificeerd. Hun bevindingen zijn deze week online verschenen in het toonaangevende Amerikaanse Journal of Clinical Psychiatry.

Hale en zijn collega's onderzochten vijf jaar lang 1200 middelbare scholieren. Bij hen werd elk jaar aan de hand van vragenlijsten zowel piekeren als neuroticisme gemeten. De Utrechtse onderzoekers, verbonden aan de Onderzoeksgroep Adolescentie, concluderen dat piekeren niet hetzelfde is als neuroticisme en dat het ook geen angstsymptoom is, maar veel meer een persoonlijkheidstrek.

Levenslang piekeren

Onophoudelijk piekeren, een kenmerk van de zogenaamde gegeneraliseerde angststoornis (GAD), manifesteert zich vanaf de adolescentie en werkt door tot in de volwassenheid. Mensen bij wie deze stoornis wordt gediagnosticeerd geven vaak aan dat ze er al hun hele leven aan lijden. Ook identificeren zij zich vaak met deze stoornis ("ik ben een piekeraar"). Dit was voor de Utrechtse onderzoekers aanleiding om te onderzoeken of piekeren een angststoornis of een persoonlijkheidstrek is.

Therapie

De bevindingen van de Utrechtse onderzoekers zijn van belang voor de patiënten die worden behandeld aan GAD. Hale: "De huidige therapieën op het gebied van GAD zijn kortdurende angstbehandelingen, terwijl GAD-patiënten wellicht meer baat hebben bij langer durende persoonlijkheidsbehandelingen." Tevens stellen Hale, Klimstra en Meeus dat GAD in de aanstaande diagnostische handleiding voor psychologen en psychiaters (de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition ofwel DSM-V) als een persoonlijkheidstrek moet worden geclassificeerd.

Geestelijke gezondheid

Onderzoek naar het geestelijk welzijn van de jeugd is een van de pijlers van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Het artikel 'Is the Generalized Anxiety Disorder Symptom of Worry Just Another Form of Neuroticism?: A Five-Year Longitudinal Study of Adolescents from the General Population' dat in The Journal of Clinical Psychiatry verschijnt, is op te vragen bij onderstaande contactpersonen.