Universiteit van Tilburg

Persbericht 14 juni 2010

Professor Richard Thaler geeft Van Lanschot Lecture

Lezing 17 juni Universiteit van Tilburg

Professor Richard H. Thaler, een van de meest toonaangevende wetenschappers op het gebied van de gedragseconomie en pionier op het gebied van behavioural finance, is uitgenodigd om de vijfde Van Lanschot Lecture te houden op donderdag 17 juni op de Universiteit van Tilburg. In zijn lezing 'Behavioral Economics and Public Policy: Nudging & Beyond' staan de gedragsaspecten van de economie en de psychologie van financiële beslissingen centraal.

Ook de huidige financiële crisis heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat mensen lang niet altijd rationele keuzes maken die in hun eigen belang zijn. Veel problemen die ten grondslag liggen aan de crisis kunnen alleen maar worden opgelost als mensen hun gedrag veranderen. Financiële prikkels werken echter niet altijd en ook wettelijke drang heeft vaak niet het gewenste effect. Thaler stelt dat mensen beperkt rationeel zijn: zij maken in de praktijk alleen juiste keuzes binnen een context waarin zij over ervaring, goede informatie en snelle terugkoppeling beschikken. Als aan deze randvoorwaarden niet is voldaan, kan een slimme 'keuzearchitectuur' als sturingsinstrument mensen helpen om goede keuzes te maken. In zijn lezing betoogt Thaler dat de manier waarop mensen keuzes krijgen voorgelegd grote invloed heeft op het uiteindelijke gedrag.

Richard H. Thaler is 'Ralph and Dorothy Keller Distinguished Service Professor of Behavioral Science and Economics' aan the University of Chicago en directeur van het Center for Decision Research aldaar. Daarnaast is hij verbonden aan het National Bureau of Economic Research van de Verenigde Staten. Hij is gelauwerd pionier op het gebied van de gedragseconomie.

Organisatoren
De Van Lanschot Lecture is een initiatief van Van Lanschot Bankiers en de Universiteit van Tilburg (UvT), waarbij jaarlijks een internationaal vermaarde hoogleraar op financieel-economisch terrein zijn visie geeft op ontwikkelingen in de economie. Met de organisatie van de Van Lanschot Lecture, -Prize en -Scholarship willen Van Lanschot Bankiers en de Universiteit van Tilburg een actieve bijdrage leveren aan de internationale economische oriëntatie van de Nederlandse politiek, onderwijs en bedrijfsleven. De lezing vindt in 2010 voor de vijfde maal plaats.

Van Lanschot Prize en Scholarship
Voorafgaand aan de lezing worden twee prijzen uitgereikt: de Van Lanschot Scholarship en de Van Lanschot Prize. De Scholarship gaat naar de beste bachelorstudent bij de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de UvT. Deze mag een masteropleiding ter waarde van ¤ 10.000 euro aan een buitenlandse topinstelling volgen. De Prize is bestemd voor de beste masterthesis van het academisch jaar bij dezelfde faculteit. De student met de beste scriptie ontvangt ¤ 5.000 euro.