Het spreken over de identiteit van God
* Startdatum: 16-06-2010
* Tijd: 15.45
* Locatie: Auditorium
* Titel: The identity of God. Modern and Biblical Theological Notions of God
* Spreker: C.S. Bene
* Promotor: prof.dr. A. van de Beek prof.dr. E. Talstra
* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid
* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte
* Evenementtype: Promotie
Het onderzoek van Szaszi Bene naar de identiteit van God probeert te laten zien dat er juist in negatieve ervaringen ook ruimte is om over God te spreken. Het is de taak van theologie om over God te spreken, en specifieker over God die Zichzelf geïdentificeerd heeft in de geschiedenis als Jezus Christus.
De hypothese van Benes dissertatie is de volgende verklaring: Theologie is het spreken over God, en specifieker, het spreken over de identiteit van God. Het spreken over God is onmogelijk binnen verscheidene wetenschappelijke en academische disciplines. Een van meest gebruikelijke, kritische punten van bezwaar ten opzichte van theologie is: God kan niet het object zijn van theologie omdat God niet aan de empirische eisen van een wetenschappelijke discipline kan voldoen. Het overkoepelende argument van de hypothese is dat er, gezien de basisteksten in de Bijbel en de lange en rijke geschiedenis van het spreken over God, geen reden is waarom theologie geen wetenschappelijke discipline zou mogen zijn.
De moderne wetenschappelijke theorie werkt met een filosofische definitie van God als een metafysisch, transcendent wezen. Vervolgens beschouwt het deze God als onbereikbaar en als onmogelijk om over te spreken. Deze kritiek van klassieke theologie focust op de verkeerde God. Het hoofdargument tegen deze kritiek is dat theologen niet over God spreken als degene die boven de grens is, afgescheiden van Zijn tegenwoordigheid, maar over God als zijnde aanwezig in Zijn handelen in de geschiedenis en ervaringen van mensen. Maar er zijn niet slechts ervaringen, die de kennis van God bevestigen, er zijn ook ervaringen die dat betwisten.
Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam