Gemeente Alkmaar


Resultaten enquête naar gebruik fairtrade producten bekend gemaakt

Studenten van het ROC Horizon College hebben maandag 14 juni de resultaten bekend gemaakt van een enquête naar het aanbod en het gebruik van fairtrade producten in Alkmaar. De deelnemers hebben een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente Alkmaar, die in aanmerking wil komen voor de titel 'Fairtrade Gemeente.'

Bij fairtrade of eerlijke handel draait het vooral om koopwaar uit ontwikkelinglanden zoals koffie, chocola, bananen maar ook hout, bloemen en kleding. Een fairtrade keurmerk garandeert dat deze producten met respect voor mens en milieu gemaakt zijn. Op verzoek van de lokale fairtrade werkgroep, onder voorzitterschap van wethouder Jan Nagengast, heeft het Horizon College een onderzoek uitgevoerd onder winkeliers en bedrijven in Alkmaar.

Supermarkten koploper

De studenten Marketing & Communicatie hebben 150 bedrijven en organisaties in Alkmaar gebeld. Vooral bij de supermarkten is de bekendheid met fairtrade hoog (22 van de 23). Zij verkopen fairtrade koffie en thee, fruit, groente, wijn, vruchtensappen, FSC-papier, specerijen en of duurzaam geproduceerde katoen. Tien supermarkten hebben aangegeven een fairtrade sticker op hun deur te willen, zodra deze beschikbaar is.

12 van de 24 ondervraagde kledingwinkels verkopen producten met een fairtrade keurmerk (kleding, sieraden en of schoenen).

Van de 53 geënquêteerde horecabedrijven gebruiken 12 bedrijven fairtrade producten (vis, chocolade, bonbons, thee, koffie, wafels en/of bananen). De andere horecabedrijven hebben geen interesse omdat ze denken dat het te duur is of omdat ze er geen tijd voor hebben. Verder zijn er diverse winkels in overige branches die fairtrade producten verkopen, zoals viswinkels, bouwmarkten, giftshops, maar ook juweliers.

Fairtrade producten goedkoper bij grote inkoop

Uit het onderzoek blijkt dat weinig bedrijven geïnteresseerd zijn in het gebruik van fairtrade in de eigen organisatie. Vaak wordt genoemd dat fairtrade producten duurder zijn. Als groot wordt ingekocht is fairtrade koffie en thee echter soms zelfs goedkoper!

Van de onderzochte maatschappelijke organisaties en instellingen maken er negen gebruik van fairtrade producten.

De 21 geënquêteerde scholen zijn wel bekend met fairtrade, maar de meeste gebruiken deze artikelen (nog) niet. Wel hebben zeven kerken aangegeven fairtrade producten te gebruiken.

Titel Fairtrade Gemeente

Wethouder Jan Nagengast: "De gemeente Alkmaar hecht veel waarde aan de promotie van fairtrade producten. Om voor de titel Fairtrade Gemeente in aanmerking te komen moeten minstens 15 bedrijven en 30 maatschappelijke organisaties/instellingen fairtrade producten gebruiken. Ik roep dan ook bedrijven en organisaties op die zelf fairtrade producten gebruiken dit te melden bij onze trainee voor duurzaam ondernemen (mkurk@alkmaar.nl, tel. 072-548 89 49). De resultaten komen op de website www.alkmaar.nl/fairtrade en in een fairtrade wandelroute. Zo werken we allemaal mee aan het versterken van eerlijke handel én het behalen van de titel Fairtrade Gemeente!"




Gemeente Alkmaar