Ingezonden persbericht


Geen stoplicht, wel land van herkomst

STRAATSBURG, 16 juni - Op dit moment zijn er nog geen Europese regels voor de etikettering van voedingswaarden. Op de labels moet straks onder andere komen te staan hoeveel energie, vet, suikers en zout er in het product zit, en welk aandeel dit is van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden. Helaas heeft het Europees Parlement zich tegen een stoplichtsysteem voor labels op voedingsproducten uitgesproken. Dit systeem geeft aan of een product ongezond veel vetten, zout of suikers bevat. Een groene kleur duidt juist op een lage aanwezigheid van vetten, zout of suikers en rood het tegenovergestelde. Positief is dat op de labels voortaan vermeld moet staan waar het product vandaan komt.

Dat het Parlement de stoplichten niet wenst is een gemiste kans volgens GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout: " Een stoplichtsysteem stimuleert consumenten om zelf een afweging te maken, die in tegenstelling tot een Ik-Kies-Bewust logo of het Gezond Keuze Klavertje internationaal te begrijpen is. Onafhankelijk Brits onderzoek heeft uitgewezen dat consumenten al deze verschillende logo's verwarrend vinden en dat een stoplichtsysteem een oplossing zou zijn. Overgewicht is een groot Europees probleem, dit was een uitgelezen kans om een gezond dieet te stimuleren . "

Zowel de Nederlandse Hartstichting als de Consumentenbond zijn groot voorstander van een stoplichtsysteem, omdat consumenten in één oogopslag de gezonde keuze kunnen maken. In Engeland werkt dit systeem al jaren met succes.

Europarlementariër Eickhout is wel verheugd over de verplichting om het land van herkomst te vermelden op vlees en zuivelproducten.

"Het is al Europees verplicht om het land van herkomst te vermelden voor vers fruit, vis en rundvlees. Waarom zou het dan niet verplicht zijn voor andere vleessoorten zoals varken en kip? Het tegenargument is dat dit vlees veel getransporteerd wordt: van fokplaats naar slachterij en verwerkingsindustrie. Dit kan ook gewoon op het voedsellabel staan - graag zelfs - dan weet de consument meteen of en hoeveel er met het vlees gesleept is. Ik ben blij dat het Parlement dit ook heeft ingezien en voor deze verplichting heeft gestemd."




Ingezonden persbericht